BibTex RIS Cite

GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI

Year 1979, Volume: 10 Issue: 1-2, - , 29.12.2010

Abstract

ÖZET
T. W. SuI:lil'80 (3)
Kasaplık civciv rasyonlarında ek proteinin üç ayrı sağlanış şeklini
karşılaştırmak (hepsinin soya küspesi ile; yarısmın soya küspesi diğer
yarısının gossipolü alınmış pamuk tohumu küspesi ile; yarısının soya
küspesi diğer yarısının düşük kaliteli prese ayçiçeği ,kiispesi ile), bu kaynakları
iki düzeyde (O ve-%0.25) lisin ve iki düzeyde (O ve %0.10) metiyo-
nin ile takviye etmeye kasaplık civcivlerin göstereceği reaksiyonu
tespit etmek için 3 x 2 x 2 faktöriyel desene uygun bir deneme yapılmıştır.
Kullanılan- ayçiçeği küspesi (AK) ekspeller yöntemle'üretilmiş olup
düşük kalitelidir ( %31 ham protein, % 21 ham sellüloz)~ Pamuk
- tohumu küspesi (PTK) gossipolü alınış PTK olup % 0,0097 serbest
gossipol taşımaktadır.
Tüm deneme rasyon/arı amino asitler ,dışında diğer tüm besin
maddelerince dengeli ve yeterli olacak şekilde hazılanmıştır. Bu denemede
Cobbs x Cobb-s ırkı 360 adet günlük civciv kullanılmış ve deneme 28
gün :sürmüştür.
Ek proteinin yarısının düşük kaliteli AK ile karşılanması canlı ağırlık,
yem tüketimi ve yemelen yararlanmayı önemli derecede (P. < 0.05)
azaltmıştır. Ek proteinin yarısının gossipolü alınmış PTK ile sa~lanması
ile tümünün soya küspesi ile sağlanması arasında önemli bir farklılık
olmamıştır. Lisin- ilavesi genelde etkili olmuş,lisin takviyesi alan guruplar
(11~ gr) almayanlardan (696 gr) önemli d~recede (P < 0,0.5) fazla ağırlık
sağlamışlardır. Fakat bu farklılığı~ (14 gr) pratikte önemli olmadığı düşünülmüştür. Ek proteinin sağ/anış şekli il~ metiyonin arasındaki
interaksiyon canlı ağırlığı önemli ölçüde (P < 0.05) etkilemiş,
meJiyonin ilavesi soya küspesi alan gruplarda alumlu, ek proteinin yarısı
gossipolü alınmış PTK ile sağlananlarda olumsuz sonuç yaratmıştır.
Bu nedenlerle soya-mısır esasına dayanan kasaplık ciliciv rasyonlarında
soya küspesi ile sağlanan proteinin en az yarısının gossipo/ü alınmış
PTK ile sağlanabileceği, fakat düşük kaliteli AK ile bunun olanaksız
olduğu sonucuna varılmış, %0.25 lisin ve %0.1 metiyonin ilavesinin
bu sonucu değiştirmediği görülmüştür.

SUMMARY

Degossypolized Cottonseed Meal and Low Quality Sunflower Meal Replacements for Soybean Meal in Broiler Rations

A 3x2x2 factoriaI experiment was .
conducted in order to compare three
differen't ways of furnishing suppIemental
protein -(all soybean meal, 50
Xsoybean meal - 50 %degossypolized
-coftonseed meat; 30 % sayhean meal 50
Low quality expelIer sunflower meal)
in broiler rations, and, to determin~
the response-of br.oilers to the two levels
of L-Iysine (0.00 and 0.25 %),_
and the two added levels of L-methioniı;
ıe. Crude protein and crude fiber
contents of suı.af1ower meal. were31
%and % ıı respectively. Degossypolized
cottonseed meal contained
0.0097 % free gı;>ssypol.
AU basal dids used in this experiment
were balanced in all nutrients
except in essentaial amino acids. Three"
hundred and sixty day - old .Cobbs
x Cobbs-chicks were llSed and the experiment
lırsted in 28 days.
Furnishing 50 % of the supple1emental
protein with low quality sunf~
lower meal significant1y reduced body
weight, feed" consumption' and f:eedl
ga.jn ratios (P < 0.0.5). There was not
any si'gnificant difference between furnishing
all supplemental protein with
soyb ean meal and 50 %of the supplemental
protein with degossypolized cot-'
tonseed meal and 50 % of it with soybean
meal. Groups recevied basal rations
suplemented with 0.25 % LIysiı:
e (714 gm) obtained significantly
higher (P < 0.05) body weight than
those groups recieved basal rations Wıthout
L-Iysine supplementation (696
gm). However, the difference (l8 gm)
was not important in practice. Interaction
between added methionine and
supplemental protein sources was significantly
(P < 0.05) effective on
body weight. Addi~on. of O. i % L-'
methionine increased body weight in
groups fed only soybean meal as supplemental
protein source, but it decreased
body weight in those groups fed
50 % soyhean meal - 40 % degossypolized
cottonseed meal as supplemen-tal
protein source.
Therefore it was coneluded that
. at least 50 % of the supplemental protein
in a soybean - cörn broiler ration
can be furnished wİth degossypoHzed
cottor:ı~eed meal without any amino
acid supplementation, but it is not
recommended to furnish 50 % of
the supplemental protein in soybeancom
broiler rations with low quality
expeller sunflower meal. The adetition
of L-Iysine and/or L - illetlıionine
to this basal diet did not re store bocly
weight, feed consuı;p.ption and feed/
gain ratio.

Year 1979, Volume: 10 Issue: 1-2, - , 29.12.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Ahmet Çakır This is me

T.w. Sullivan This is me

Publication Date December 29, 2010
Published in Issue Year 1979 Volume: 10 Issue: 1-2

Cite

APA Çakır, A., & Sullivan, T. (2010). GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1-2).
AMA Çakır A, Sullivan T. GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. December 2010;10(1-2).
Chicago Çakır, Ahmet, and T.w. Sullivan. “GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10, no. 1-2 (December 2010).
EndNote Çakır A, Sullivan T (December 1, 2010) GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10 1-2
IEEE A. Çakır and T. Sullivan, “GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1-2, 2010.
ISNAD Çakır, Ahmet - Sullivan, T.w. “GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10/1-2 (December 2010).
JAMA Çakır A, Sullivan T. GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;10.
MLA Çakır, Ahmet and T.w. Sullivan. “GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1-2, 2010.
Vancouver Çakır A, Sullivan T. GOSSİPOLÜ ALINMIŞ PAMUK TOHUMU KÜSPESİ İLE DÜŞÜK KALİTELİ AYÇİÇEĞİ KÜSPESİNİN KASAPLIK CİVCİV RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;10(1-2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/