ÖZET
Bu araştırma Erzurum Oyasının kıraç ye sulu şartlarında 1969-1972
döneminde yürütülmüştür. Üç buğdaygit yem bitkisi türüne ai-! 25 varyete
4 yıl süreyle adaptasyon ye verim denemesine almmı.ştır. Bu varyetelerden
12 tanesi yüksek çayır yula/ına, 5 tanesi çayır tilki kuyruğuna ye 8 tanesi de
yabani otlak arpasınaaittir. '
Yüksek çaYIT)lUla/1 Yaryet~lerinin dört yıl/ık biçim sonuçlarına göre
ortalama kuru ot yerimleri kıraçta, 190-272 kg/dk, suluda 404-634 kg/dk
arasında olmuştur.
çayı/, tilki kuyruğunun aynı devrede sulu şartlarda ki yerimi 321-509
kg/dk arasında değişmiştir. Yabani otlak arpasının en dÜ$Ük ortalama verimi
kıraçta 228, sulu'da 332 kg. kuru ottur. Bu türün en yüksek verimi ise
kıraçta 292 kg/dk, suluda 448 kg/dk olOJ-ak saptanmıştır.
SUMMARY
Some Grass Varieties Trials
These trials were done on some
grass varieties under dry and irrig3ted
conditions, at Atatürk Uniyerity Farm,
Erzurum; -Turkey in 1969-1972.'
A randçımized complete bloek
design was set-up on some grasses with
four repIicatioıı.
Twelve taJloatgrass, five meadow
foxtail, eight wildrye varieties were
tested, ,
Foilr years average hay yields
of oat grass were 190-272 kg. under dry
conilitions and 404-634 kg. perdecear
under irrigated conditions.
The average hay yield of four
years ehanged, from ,311-509 kg. perdeear
under irrigated conditions at the
meadaw foxtaH vadelies.
The lowe'st hay yields of Russian
",:i1dı ye were 228 kg. under dry conditions
and 332 kg. under irrigated conditions
while the highest 292 and 448
kg. per decar ni,spectively.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2010 |
Published in Issue | Year 1979 Volume: 10 Issue: 3-4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/