ÖZET
!vesi, dünyanın en önemli süt tipi koyun ırklarmdan olduğu gibi,
yurdumuzda yetiştirilen .tek SÜ1 koywıudw' da. Fakültemü ZiI<aat Işletmesinde
de yetiştirilmekte olan bu ırktan rastlantıya bağlı olarak seçilen
Lo koyunuıı sütleri, beş laktasyon boyunca ve ağız sütünden çık'~kıan
sonra ba.flamak üzere onbeşer günlük aralıklarla süıten kesilinceye dek
fiziksel ı'e kimya.val öullı:kleri bakımından analiz edilmişler ve elde edilen
sonuçlar gerek diğer araştırıcı/arm bu ırk için bildirdikleri, gerekse
d(~er yerli koyun trkları için bildirilmiş olan sonuç'larla kql'şılaştmlmıştlJ'.
Kum madde oram /'~ 17.885, yağ oram % 6.299, protein oranı ~~
5.659, süt şekeri oranı% 5,007, kül ormiı ~~ 0.920. as/tlik 9.13 SH,
özgül ağırlık 1.0382 olarak saptanmıştır.
ZUSAMMENFASSUNG
Unterschungen über die Milchzusammenserzung von Awassi Schafen"
Die Untersuchungsergebnisse könneıı
w.ie fo1gt zusammengefasst werden:
1- Trockenmasse schwankte zwischen
16.700-18.971 % und betrug im
Durchschnitt 17,885 %'
Dic vorliegende Arbeit wurde geplanı,
um die Milchzusammf"nseızung
von Awassi Schafen :nı kontrollieren.
Zu die5em' Zweck wurden i O Schafe
zur Dntersuchung genommon und deren
Milchproben wurden je fünfzehn
Tage· hinıereinander waehrend mnf
Lakıatahonen untersucht.
2- Fettgehalt
5.575-7-049 ~.-;; und
sehnitt 6)99 ~~.
":eraenderte sich
betrug im Durch-
3- Fett fl'e ie Trockenmasse sehwanktc
zwischen 11.061-11.924 ~/~ und
machre im Durehsehnitt i 1.586 ~~.
4- Proteingeha1t veraenderte sich
ıwischen 5.350-5.907 %und betrug im
Durchschnitt 5.659 ~/~"
5-· Lactosegahalt veraenderte- sİch
4.793-5.198 ~;,; und betrug im
Durchschnitt 5.007 %'
6- Asehengehalt schwankte zwischhen
0.881-0.997 ~~ und machte im
Durehschnitt 0.920 ~<,.
7- Spezifischses Gewicht veraen-,
derte sich zwischen 1.0374-1.0393 und
maehre im Durchschrritt 1.0382
8- Saeuregrad (SH) schwankte
zwiseheıı 8.73-9.53 SH und betrlıg im
Durchsehaitt 9.13 SH.
Primary Language | tr;ger |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2010 |
Published in Issue | Year 1980 Volume: 11 Issue: 1-2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/