tJZET
Bu araştırmanın amacı, killi toprağa karıştırılan ahır gübresinin toprağın yüzde
büzülme, büzülme sınırı, büzülme oram ve doğrusal uzama katsayısı (COLE-çubuk)
değerleri üzerine etkisini incelemektir. Bu denemede, Muş-Alpaslan D. U.ç. arazisitıden
alman iki killi toprak Ve 11atürk Onh1ersiıesiErzurum Tarım Jşletmesinden
sağlanan besi sığırıgübresi kullanılmıştır. Topraklara ağırlık esasına gôre % 5
düzeyinde' ahır gübresi karıştırılmış ve gübre karl~tırılah ve karıştırılmayan (denet)
toprak ornekleri ,üç hafta süreyle günlük olarak tarla kapasitesine getirilip laboratuvarda
i 6- i 8 oC sıcaklıkta tutulmuşlardır.
Deneme sonunda her iki toprakta da, gübre uygulamasına bağlı olarak yuzde
büzülme, büzülme oranı' ve COLE-çubuk değerlerinde istatistikselolarak önemli bir
azalma, büzülme sınırı (% nem) değerinde ise bir artma olduğu görülmüştür.
EFFECTOF ANIMAL MANURE ON SHRINKAGE FAC RS OF CALY SOİLS
S U M MAR Y
The objectiVe of this research work was to study the effeet: of anİma} manure
on same shrınkage factors of two day soils.
Soil samples were coHeeted from the Alparsıan State Production Farmland in
Muş, and mantire sample was gathered fronı beef eatde at the AtatürlG University,
Erzurum campus, Turkey.
The va lues of percent shrinkage, shrinkage !imit, shrinka ge ratio and coefficient
of linear extensibility (COLE·rod) of these soils were measured after mixing ani~
mal manure at a. rate of 5 percent, moistenin and incubating at 17 (=ı= 1) oC fo
three weeks at their moisture content of field capacity. Each value in Table i is the
average of three repIicates. Analysis 01 "arianee showed that the iaboratory ad·
mixtuİ"es of 5 percent anima! manure, significantly' increased the shrinkage limit)
and decreased the percent shrinkage, slirinkage ratio. and coeffident of lİnear extensibiIity,
as determinedby the paste' method, vahıes of the soil studied.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2010 |
Published in Issue | Year 1981 Volume: 12 Issue: 2-3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/