ÖZET
Yemlemede kaba yem olarak kullanılan yonca, korunga ve· çayır otu gibi yem
bitkilerinin hasattan sonra, taşınarak yemleme bölgesinde depolanması gerekir.
Yeşil yem üretiminde en fazla işçiliği taşıma işlemleri. oluşturduğundan, taşımada
mekanizasyonun uygulanması zorunlu olmaktadır. Ancak uygulamada mekanizas-
. yon yöntemi seçilirken, üretim düzeyi, üretim koşu//an, ekipman ve makina varlığı
1'e üretim olanakları göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu araştırmada, ükemiz koşullarında var olan ve yap1m olanağı bulunan ·tarımsal ekipman ve 'lıakinaların kullanılması ile, yeşil yemin balya halinde taşınmC!smda
mekanizasyon uygulama olanağı üzerinde durulmuştur. Bu amaçla, tarlada ba/ya
yapımı ile yükleme birleştirilerek, bu işlemi takiben taşıma ve boşa/tma işlemi gerçekleştirilmiştir.
Ele alınan mekanizasyon kademesinin, diğer kademelerle iş
başarısı, işçilik tüketimi ve maliyet yönünden karşılaştırılması yapılmıştır.
Elde edilen bulgulara dayanarak, uygulanan bu mekanizasyon kademesi ile iş
başarısı yönünden, işçilik yönünden ve maliyet yönünden önemli derecede kazanç sağlmadığı saptanmıstır.
SUMMARY
A RESEARCH ON MECHANIZATION of BALE HANDLING SYSTEM
ln this reseacrh, some bale handling systems are compared, in Turkey,
ınechanization of bale handling operations couses some difficulties beeause of varying
distahces betwee!1 f.ields and farnı centers.
Bale handIing operations are studied but baling and loading considered as
one-step of mechanizati~n operations. In this case, for hand]ing field efficiency is
96,0 %, effective handling capacity is ] ,640 t/hr and sİ ,360 t-km/hr, labor requü'e.
ment 0,4 Man-hrsft-km and cost is 68,45 TL/t- and 2,05 TL/t-km (Table: 3.1).
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2010 |
Published in Issue | Year 1982 Volume: 13 Issue: 1-2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/