BibTex RIS Cite

ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI

Year 1982, Volume: 13 Issue: 1-2, - , 30.12.2010

Abstract

ÖZET
Atılabilen karton ı'eya çok kere kullanılabilen çam şişelerde, i litrelik pastörize
içme sütünün ambalajlanması bu iki alternatif ambalajlama için sistem karşılaştır-
ması üretim, dağıtım (yükleme, taşıma, indirme, boş şişelerin gen' toplanması) ve
perakende satış çerçevesinde kalkülasyon modeli yardımıyla g6steriimiştir.
Üretim kısmında senelik 12.87 milyon birim üretim ve cam şi'şelerin 20 dija
geri döndüğünde cam şişelerin lehine birim başına 4.66 fenik masraf avantajı meydana
gelmektedir. Karton ambalaj sisten:ule, birim başına i2.57 fenik masraf düşmektedir.
Bununda %77 si ambalaj masrafldır. Cam şişe/erde buna karşılık birim
başına masraf 7.91 Pf olarak görülmektedir. Bununda, nisbi Olarak; % 3i i işçilik,
%31 i arnbalcri ve %25 ide hesaplanarakbulunan tesis masraflandır. Şayet cam
şişelein devir sayısı 10 dan 40 o ,'ıktığı takdirde şişe masrafl 2,38 pf den 0,64 pf e
düşmektedir. Bu 1.74 pf masraffarkı üretim masrafları cinsinden olarak şişeterin
geri dönüş sayısına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Dağıtım sırasıdaki yükleme, taşıma, teslim ve boşlarm geri toplanmasıfonksiyonlan
çerçevesinde her iki ambalajlama sistemi için spesifik olarak, taze süt turu
modelinde hesaplanmıştır. Bu safhada cam şişe kullanımı, tüm sistematik özel masraf
çeşitleri dikkate alınarak birim başına 9.6 Pf ile yaklaşık kartonambalajlamaya
göre 1.6 kere daha fazla masrafa sebep olmaktadır (Karton kutularda bu masraf 5.9 Pf/B).
Günlük 200 ve 500 parça sürüm için gıda maddeleri perakende satıcılığında
dolu ve boş kapların işçilik masrafları araştırılmıştır. Müşteri başınagünde ortalama
(j şişenin geri getirilmesinde, dükkanın sürümüne bağlı olarak cam şişe sisteminde
bu meselede satış sırasında işçilik için şişe başına, 4.5-5.7 fenik daha fazla masraf
meydana gelmektedir. Böylece günde 200 şişe sürümle toplam masrqf8.9fenik, günde
500 litre sürümle 6.8 fenikle, karton ambalajdan aşağı yukarı 3 kat daha fazla işçilik
masrqfı ortaya çıkmaktadır (3.2 PfIB).
Gıda maddelerinin perakende satışınckı işçilik masraflarının dominant durumu
masraf durumuna göre yaptlan bir tasn~fte; %84 karton kutularda, %79 cpm
şişe/erde görülmektedir.
Karton ambalaj sisteminde açıklanan şartlar çerçeevsinde tüm sistemin masrafları
dükkanın sürümüne göre 20.9-21.7 Pf dolayında bulunmaktadır. Cam şişede
ise bu masraf şişelerin devir sayısına ve aynı şekilde müşteri tarafindan depozile
karşılığı alınan şişelerin geri getirilişine bağlı olarak karton kaplara gQre 2.7-7.1
fenikı şişe daha fazla olmaktadır.
Bir ve daha fazla kullanılan ambalailarda, masrqf yapısının genişölçüde gösterilmesi,
pastörize içme sütlerinde her iki alternatif ambalaılamadan seçim için tek 'bir yol olarak görülmektedir. Bunun yanında genel bir değerlendirmede ise diğer
seçim kriterleri, ôrneğin tüketeinin tercihi, enerji ve hammadde kaynaklarının kullanılması dikkate alınmalıdır.

Year 1982, Volume: 13 Issue: 1-2, - , 30.12.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ÇEVİRİLER
Authors

H. Wietbrauk This is me

D. Longuet This is me

Ahmet Kurt (çev.) This is me

Mehmet Demirci (çev.) This is me

Publication Date December 30, 2010
Published in Issue Year 1982 Volume: 13 Issue: 1-2

Cite

APA Wietbrauk, H., Longuet, D., Kurt (çev.), A., Demirci (çev.), M. (2010). ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1-2).
AMA Wietbrauk H, Longuet D, Kurt (çev.) A, Demirci (çev.) M. ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. December 2010;13(1-2).
Chicago Wietbrauk, H., D. Longuet, Ahmet Kurt (çev.), and Mehmet Demirci (çev.). “ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13, no. 1-2 (December 2010).
EndNote Wietbrauk H, Longuet D, Kurt (çev.) A, Demirci (çev.) M (December 1, 2010) ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 1-2
IEEE H. Wietbrauk, D. Longuet, A. Kurt (çev.), and M. Demirci (çev.), “ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 1-2, 2010.
ISNAD Wietbrauk, H. et al. “ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13/1-2 (December 2010).
JAMA Wietbrauk H, Longuet D, Kurt (çev.) A, Demirci (çev.) M. ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;13.
MLA Wietbrauk, H. et al. “ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 1-2, 2010.
Vancouver Wietbrauk H, Longuet D, Kurt (çev.) A, Demirci (çev.) M. ÜRETİM, DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞTA PASTORİZE İÇME SÜTÜNÜN KARTON VE CAM ŞİŞE AMBALAJLAMA MASRAFLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;13(1-2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/