ÖZET
Genelolarak normaL günlUk protein tüketimi hafif işte çalışanlarda 1 kg vucU(
.ağırlığı için i g, bu da 70-80! g protein demektir. Bunun yarısı hayvansal kaynaklı
olmalı, en. az 16 g hayvansal protein ~utlaka alınmalıdır.
.Gelişmiş ülkelerde protein tüketimi insan başına ortalama günde 90 g tutmasına
ve bunun 44 grami hayvansal protein olmasına karşılık, gelişmekte olan ve geri kalmış
ülkelerde toplam tuketim 50 g ın altmda ve bununda hayvansal protein kaynaklı
olam 9 gramdan diişük bulımmdkt~ır.
Ülfcemiz gıda 'Üretimi bakımından kendi kendine yeterli iilkeler arasında olmasına
rağmen, halkımız beslenmesi daha çok bitkisel kaynaklı besinlere dayanmaktadır.
Yeterli protein tüketimi için olan çabalar, daha ziyade ilaı'e protein kaynağı
bulmaya yöneliktir. 'üzerinde durulan' konuların başında yüksek verimli hububat
çeşitleri, soya, balık unu, deniz ,Iyosunları, peynir suyu, biyolojik protein sentezi,
mayalar ve bakteri proteinleri gelmektedir.
Protein ihtiyacımn karşılanması için süt ve süt ürünleri üzerinde çlurulmalcdır.
Özellikle hayvansal protein ihtiyacının dengelenmesinde yağs'z süt tozu ve peynil'
suyıı tozu yetersiz ve eksik beslenen ülkeler için önernU olabil/r.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2010 |
Published in Issue | Year 1982 Volume: 13 Issue: 3-4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/