BibTex RIS Cite

ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ

Year 1987, Volume: 18 Issue: 1-4, - , 01.01.2011

Abstract

Özet
Bu araştırma ile Erzurum koşullarında ön-sûrgünlendirmenin, patatessin
verim ve verim unsurları üzerindeki etkileri incelenmiştir.
İki yılın birleştirilmiş ortalamalarına göre, ön-sürgünlendirilmiş tohumluk
yumurularm on-sürgünsüz tohumluklara nazaran çıkış ve yetişme süresi kısa, çıkış
oranı yüksek, ocak başına ve dekara yumru verimi daha fazla, mikoplazmah ocak
sayısı daha az olmuştur. Bitki boyu, ocak başına yumru sayısı, küçük, orta ve büyük
yumru oranına ve yumrudaki nişasta oranına ön-sürgünlendirmenin etkisi görülmemiştir.
Çalışma sonucunda, patates yetiştiriciliğinde ön-sürgünlendirme uygulamasının
çıkış ve yetişme süresinin kısalması, çıkış oranının yükselmesi, mikoplazma ile
bulaşık kör yumruların dikiminin önlenmesine bağlı olarak, söz konusu hastalığın
bulunduğu durumlarda, yumru veriminin artmasını sağlaması bakımından uygun
olacağı sonucuna varılmıştır.

Summary

EFFECT OF PRE-SPROUTING ON YIELD AND YIELD COMPONENTS
OF POTOTOES

This research was conducted in Erzurum, to study the effects of pre-sprouting
on the yield and yielde components of potatoes.
A randomized complete block design with 4 replications was employed.
Potato tubers were stored at 4°C during winter and pre-sprouted in a room at
18-20°C, beginnig 45 days before they were planted. Planting made on My 10,
with 35 cm spacings on the rows 70 cm apart.
Acording to the two-year results, pre-sprouting resulted in 9 days earlier
emergence; 8 days shorter growing season; 30.8 % higer emergence rate, 558
kg/da higher yield, lower per hill yield by 77 gr and 44.7 % lower infection by
mycoplasm like organismis. Plant hight, number of tubers per hill, percentages
of small (35 mm), medium (35-50) mm), and large (50 mm) tubers seemed not
to be affected by pre-sprouting.
It was concluded that, application of pre-sprouting provides an advantage
by shortening the time required for emergence, increasing the yield by preventing
the planting of tubers infested by mycoplasm like otganizms.

Year 1987, Volume: 18 Issue: 1-4, - , 01.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Kemalettin Kara This is me

Erol Günel This is me

Erol Oral This is me

Publication Date January 1, 2011
Published in Issue Year 1987 Volume: 18 Issue: 1-4

Cite

APA Kara, K., Günel, E., & Oral, E. (2011). ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1-4).
AMA Kara K, Günel E, Oral E. ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;18(1-4).
Chicago Kara, Kemalettin, Erol Günel, and Erol Oral. “ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM Ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18, no. 1-4 (January 2011).
EndNote Kara K, Günel E, Oral E (January 1, 2011) ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 1-4
IEEE K. Kara, E. Günel, and E. Oral, “ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1-4, 2011.
ISNAD Kara, Kemalettin et al. “ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM Ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18/1-4 (January 2011).
JAMA Kara K, Günel E, Oral E. ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;18.
MLA Kara, Kemalettin et al. “ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM Ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1-4, 2011.
Vancouver Kara K, Günel E, Oral E. ÖN-SÜRGÜNLENDİRME UYGULAMASININ PATATES BİTKİSİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;18(1-4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/