BibTex RIS Cite

PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI

Year 1987, Volume: 18 Issue: 1-4, - , 02.01.2011

Abstract

Özet
Sütün peynire işlenmesi sırasında, kullanılan sütün bileşimine, yapılan peynir
çeşidine ve uygulanan teknolojiye bağlı olmakla beraber yaklaşık süt kurumaddesinin
% T sini ihtiva eden ve peynir suyu denen sarımtrak yeşil renkli bir ürün ortaya
çıkmaktadır. Bunun değerlendirilmeden dökülmesi besin maddesi yönünden savurganlığa,
ekonomik açıdan kayıplara, çevre kirliliğine yol açmakta ve dolayısıyla da canlılara zararlı olabilmektedir.
Peynir suyu özellikle laktoz, suda eriyen proteinler (albumin ve globulin) ve mineral maddelerce zengindir. Peynir suyunun değerlendirilmesine süt teknolojisi
gelişmiş ülkelerde büyük önem verilmekte ve peynir suyundan lor, Ricotta, Mysost gibi peynirler, peynir suyu tereyağı, laktoz, biyogaz ve çeşitli içkiler yapılmakta;
yoğurt üretiminde, et endüstrisinde, ekmek yapımında, dondurma üretiminde ve hayvan yemlerine katkı olarak doğrudan doğruya veya peynir suyu tozu ve konssantresi olarak kullanılmaktadır.
Ülkemiz şartlarında büyük bir kısmı değerlendirilmeden dökülmektedir. Şimdilik öncelikle lor peyniri yapılarak değerlendirilmesi önerilebilir

Year 1987, Volume: 18 Issue: 1-4, - , 02.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section DERLEMELER
Authors

Ahmet Kurt This is me

Songül Gülümser This is me

Publication Date January 2, 2011
Published in Issue Year 1987 Volume: 18 Issue: 1-4

Cite

APA Kurt, A., & Gülümser, S. (2011). PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1-4).
AMA Kurt A, Gülümser S. PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;18(1-4).
Chicago Kurt, Ahmet, and Songül Gülümser. “PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18, no. 1-4 (January 2011).
EndNote Kurt A, Gülümser S (January 1, 2011) PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 1-4
IEEE A. Kurt and S. Gülümser, “PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1-4, 2011.
ISNAD Kurt, Ahmet - Gülümser, Songül. “PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18/1-4 (January 2011).
JAMA Kurt A, Gülümser S. PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;18.
MLA Kurt, Ahmet and Songül Gülümser. “PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1-4, 2011.
Vancouver Kurt A, Gülümser S. PEYNİR SUYU VE KULLANIM İMKÂNLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;18(1-4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/