özet
Basit yapıda bileşikler olarak bilinen yağların sadece kalori verdikleri sanılır.
Bu nedenle, halk arasında, yağlar karbonhidratlarla birlikte şişmanlatıcı gıdalar
olarak tanınırlar. Günlük kaloride görünür yağların payının, gelişmiş ülkelerde
% 15-20, ülkemizde ise % 12 kadar olduğu düşünülürse bu görüşün pek doğru olmadığı
anlaşılır.
Beslenmede, yağların kalorik fonksiyonlarından daha önemli işlevleri vardır.
Yapılan çeşitli araştırmalar yağsız beslenilemeyeceğini ortaya koymuştur. Beslenmede
yağların önemli fonksiyonları arta başlıklar altında aşağıdaki şeklinde
sıralanabilir:
—Önemli kalori kaynağıdırlar.
—Hücre yapısı ve zarı için gereklidirler.
—Prostaglandin sentezi için esansiyel yağ asidi verirler.
—Yağda eriyen vitaminlerin taşıyıcısıdırlar.
—Kan lipidlerini kontrol ederler.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 2, 2011 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 18 Issue: 1-4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/