Özet
Yakma ile çayır ve mer'alarm ıslahında ateşin etkisi, vejetasyonun yapısı ile
yörenin iklim ve toprak şartlarına göre değişir.
Genel olarak ateşe karşı otsu türler, odunsu türlerden daha dayanıklıdırlar.
Yumak oluşturan otsu türlerin yakmaya karşı hassasiyetleri yanında rizom, stolon,
yumru ve soğan meydana getiren bitkiler oldukça fazla dayanıklılık göstermektedirler.
Yine tekrarlanan yakmalarla bir yıllık türlerin oram artmaktadır.
Yakma sonucunda çayır ve meraların ot verimi artmakta; otun bünyesindeki besin maddeleri oranları ile otun sindirilebilen kısmı yükselmekte; bunlara bağlı olarak çayır ve mer'oların kapasiteleri artarak hayvanlarda daha fazla canlı ağırlık artışı sağlanmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 2, 2011 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 18 Issue: 1-4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/