BibTex RIS Cite

YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds..) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 1990, Volume: 21 Issue: 2, - , 03.01.2011

Abstract

ÖZET

Erzurum ekolojik koşullarında 1981-1983 yıllarında yürüıülen bu
araştırmada çayır yumağına ait dört çeşit adaptasyon ve önverim denemesine alınmıştır.
Çeşitler sulu koşullarda yetiştirilmiş ve yılda 10:10:5 kg/da NPK, eylül ve haziran
aylarında iki eşit bölüm halinde uygulanmıştır. Araştırmada çeşitlerin yeşil ve kuru ot
verimleri ile ham protein oranı ve verimleri üzerinde durulmuştur.
Araştırma üç yıl süre ile yürütülmüş ve iki yıl verim alınmıştır. İki yıllık
ortalamalara göre en yüksek yeşil ot verimi Senu (2397.0 kg/da) ve S.215 (2196.3 kg/da)
çeşitlerinden elde edilmiştir. Kuru ot verimi yönünden ise Salfat çeşidi (817.3 kg/da)
birinci sırada yer almış ve bunu Senu çeşidi (794.7 kglda) izlemiştir.
En yüksek ham protein oranını Wange (% II .0) ve S.215 (% 10.9) çeşitleri
sağlamış ve en yüksek ham protein verimi S.215 (84.9 kglda) ve Senu (833 kglda)
çeşitlerinden elde edilmiştir.
Araştırmada kullanılan dört çeşidin de bölge koşullan için uygun olduğunu
söylemek mümkündür.

A RESEARCH ON SOME AGRICULTURAL CHARACTKR1STICS OF FOUR MEADOW FESCUE {Festuca pratensis Huds.) VARİETİES OF FOREIGN ORIGIN

SUMMARY

In this research, which was carried out under the echological
conditions of Erzurum between 1981 -1983,four meadow fescue varieties were searched in terms of adaptation andpre-yields. The varieties were treated under irrigated conditions and 10:10:5 kglda NPK was applied in two equal parts in June and September everyyear.Jn the research, thefresh weight and hay yields of the varieties and their crude protein raies and yields were studied.

The research lasted theree years and good yields were obtained for two years. According to means of two years the highestfresh weight yields were obtained from Senu (2397.0 kg/da) and S.2Î5 (2196.3 kg/da) varieties. From the standpoint of hay yieîd,
Salfat variety (817.3 kg/da) took the fırst place and Senu variety (794.7 kg/da)followed it.
Wange (% 11.0) andS215 (% 10.9) varieties provided the highest crude protein rales whiîe the highest crude protein yields were obtained from S.215 (84.9 kg/da) and Senu (833 kg!da) varieties.
As a result it is possible to say that allfour varieties are suitable materials for regional conditions.

Year 1990, Volume: 21 Issue: 2, - , 03.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Bilal Deniz This is me

Sevim Sağsöz This is me

Publication Date January 3, 2011
Published in Issue Year 1990 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Deniz, B., & Sağsöz, S. (2011). YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds..) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2).
AMA Deniz B, Sağsöz S. YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds.) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;21(2).
Chicago Deniz, Bilal, and Sevim Sağsöz. “YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca Pratensis Huds. ) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21, no. 2 (January 2011).
EndNote Deniz B, Sağsöz S (January 1, 2011) YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds. ) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 2
IEEE B. Deniz and S. Sağsöz, “YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds..) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 2, 2011.
ISNAD Deniz, Bilal - Sağsöz, Sevim. “YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca Pratensis Huds. ) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21/2 (January 2011).
JAMA Deniz B, Sağsöz S. YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds. ) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;21.
MLA Deniz, Bilal and Sevim Sağsöz. “YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca Pratensis Huds. ) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 2, 2011.
Vancouver Deniz B, Sağsöz S. YABANCI KAYNAKLI DÖRT ÇAYIR YUMAĞI (Festuca pratensis Huds. ) ÇEŞİDİNİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;21(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/