BibTex RIS Cite

DOĞU ANADOLU'DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI

Year 1990, Volume: 21 Issue: 2, - , 03.01.2011

Abstract

ÖZET

Türkiye'de doğal olarak yetişen ve geniş bir alana yaydan huşların (Betuîa
ssp.) dünyaya yayılış yeri Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek kesimleridir (Aran, 1948).
Ülkemizde Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde üç huş türü yaygın olarak
yetişmektedir. Bunlar; Betula verrucosa Ehrh., Betula pubescens Ehrh. ve Betula
medwediewii Regel'dir.
Doğu Anadolu'da yedşen Beyaz Huş (Betula verrucosa Ehrh) 2800 m. yükseğe
kadar çıkabilmekte ve çok geniş bir alana yayılmaktadır. Huşlarda gövde, önceleri beyaz 9
renkte olup, sonraları kahverengiye dönmektedir. Huşlar genelde salkım formlu olup
sonraları, baharda altın sarısı yaprak renkleriyle Peyzaj Mimarlığında kullanılmaya değer
dekoratif ağaçlardır. Oldukça kanaatkar olan huşlar -50 V soğuğa dayanabilmektedir
(Tanriverdi, 1964). Huşlar sonbaharda bol tohum vermekte ve alınan tohumlar sonbaharın
sonuna doğru tavalara ekilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesindeki hıış'a olan aşırı talep
nedeni ile bu ağacın çelikle de üretilmesi üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bunlara ek
olarak fidanlıklarda aşı ile üretim çalışmaları yapılmaktadır (Anon, 1987). Doğu Anadolu
Bölgesinin ve özellikle Erzurum yöresini sembolik ağacını oluşturan huşların değişik
orijinli türleri üzerinde yöreye adapte olabilecek türler üzerinde de çalışmalar sürdürülmektedir.

Year 1990, Volume: 21 Issue: 2, - , 03.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section DERLEMELER
Authors

Kamuran Güçlü This is me

Hasan Yılmaz This is me

Publication Date January 3, 2011
Published in Issue Year 1990 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Güçlü, K., & Yılmaz, H. (2011). DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2).
AMA Güçlü K, Yılmaz H. DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;21(2).
Chicago Güçlü, Kamuran, and Hasan Yılmaz. “DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula Verrucosa L, - Betula Pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21, no. 2 (January 2011).
EndNote Güçlü K, Yılmaz H (January 1, 2011) DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 2
IEEE K. Güçlü and H. Yılmaz, “DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 2, 2011.
ISNAD Güçlü, Kamuran - Yılmaz, Hasan. “DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula Verrucosa L, - Betula Pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21/2 (January 2011).
JAMA Güçlü K, Yılmaz H. DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;21.
MLA Güçlü, Kamuran and Hasan Yılmaz. “DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula Verrucosa L, - Betula Pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 2, 2011.
Vancouver Güçlü K, Yılmaz H. DOĞU ANADOLU’DA DOĞAL OLARAK YETİŞEN HUŞLARIN (Betula verrucosa L, - Betula pendula L.) ÜRETİLMESİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANILMA OLANAKLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;21(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/