Research Article
BibTex RIS Cite

DETERMINATION OF TOTAL, PSYCHROPHILIC , LACTIC ACID, COLIFORM AND S.aureus BACTERIA NUMBERS IN THE COW MILK SAMPLES COMING TO THE AGRlCULTURAL COLLEGE DAIRY PLANT

Year 1991, Volume: 22 Issue: 1, 38 - 45, 03.01.2011

Abstract

Forty-eight mUk samples coming to Atatürk University AgricuItural College Dairy plantfrom same villages and the University Dairy Herd were aruıJyzedfor total, psychrophilic, coliform, lactic aôd and S. aweus lxu:teria. Total bacteria numbers were changed 6.8xıo - 2.8xloB bacterialml milk, and average value was determined as 13xloB bacterialml. Average value ofpsychrophilic bacteria was 35xı05 baeteria/ml and the values were ranged between 4.1xı04 - 7.7xı05 bacterialml. Numbers of lactic aôd bacteria were ranged between 6.7xı05 - 3.4xırft l>oc.terialml and the average value was 25xı06 bacrerjalml. Mean values of coJifonn roups was determi d to be 5. xı05 baaerialml and the minumum and maximum values wue 15xı05 and 2.1xırft bacteriaJml respectively. Number ofS. au.reus were changed between 2 3xlOı - 2.8xı03 bacteriaJml and the average value was determined as 7.0xHj2 bacterialml. Overall results ofthe e:xper' nt SMwed that tl -mi/k samples prodı.u:ed in and arowıd Erzur;" n proviru:e had conıair.edvery high amoU,flts ofthe differenı lxu:teria. For the public health standpoint, dairy products qualiry andfor the economic standpoinı, necessary caution sMuM be given to the situation witlıout any delay.

ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ

Year 1991, Volume: 22 Issue: 1, 38 - 45, 03.01.2011

Abstract

Araturk Üniversitesi Ziraat Fakültesi "lof .nce fabrikasına, farklı köylerden ve Ziraat Fakiiltesi i şletmesinden gelen sütt nkrı, l5'er giin arayü1lopltıı 48 ader süt orneği alınmak bazı bakteriyolojik analizlere tohi rwu./muşnu-. Silt örnekle,.ind€, wtal bakteri sayısım 6.8xıo - .8x.loB aLiellm{ ras uı değiştiği ve ortalamanm. i ad-et/ml olduğu os ta ışlir. PJ"ikrofilik bukt i xayıs 4.Jx104 - 7.7xı05 adeıImf arasında değişmiş, orsalmoo Ise J 1()5 arkı/ml olaruk saptanmıştır. Laktik asit balueri sayısının 6.7x105 - 3.4xı06 adet/ml değerleri fıra.tIlıM değiştiği ve ortiJ/anwnm 2.5 x 1061m1 oldu r.ı tespil €eiilmiştir. KoUflJrm grubu bakterilerin ortalama değeri 2.1x106/ml oldulusespi, dilmiılr. clifonn grubu bakterilerin ortalama det i 2.1 x lrP «derttul, S. aUl'eus 1xJkıeriJerilı ortalama sayılan \e 7.0 x irP adet/ml Iluak Iirlenmiştir. Araştlnna sonuçları, Erzurum şehri ve çevresindeki zı jıJeımeler~ üretilelf sütlerin bakteriyalojik içeriğinin çok yüksek olduğunu giistl!mıe/aedir. Bu konı rya gereken titizlikle ve hemen eği1irımesi toplu'n sağlığ~, $ü., ÜTUn!eri kalitesi ve f!/wMfltJ'k açıdan büyük önem arzetmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Hürriyet Yalçın This is me

Salih Özdemir This is me

Hüsnü Yusuf Gökalp This is me

Ahmet Kurt This is me

Publication Date January 3, 2011
Published in Issue Year 1991 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Yalçın, H., Özdemir, S., Gökalp, H. Y., Kurt, A. (2011). ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 38-45.
AMA Yalçın H, Özdemir S, Gökalp HY, Kurt A. ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;22(1):38-45.
Chicago Yalçın, Hürriyet, Salih Özdemir, Hüsnü Yusuf Gökalp, and Ahmet Kurt. “ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU Ve S. Aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22, no. 1 (January 2011): 38-45.
EndNote Yalçın H, Özdemir S, Gökalp HY, Kurt A (January 1, 2011) ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 1 38–45.
IEEE H. Yalçın, S. Özdemir, H. Y. Gökalp, and A. Kurt, “ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 1, pp. 38–45, 2011.
ISNAD Yalçın, Hürriyet et al. “ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU Ve S. Aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22/1 (January 2011), 38-45.
JAMA Yalçın H, Özdemir S, Gökalp HY, Kurt A. ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;22:38–45.
MLA Yalçın, Hürriyet et al. “ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU Ve S. Aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 1, 2011, pp. 38-45.
Vancouver Yalçın H, Özdemir S, Gökalp HY, Kurt A. ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT FABRİKASINDA FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN İNEK SÜTLERİNDE TOTAL, PSİKROFİLİK,LAKTİK ASİT, KOLİFORM GRUBU ve S. aureus BAKTERİ SAYILARINlN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;22(1):38-45.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/