BibTex RIS Cite

BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 1991, Volume: 22 Issue: 2, - , 03.01.2011

Abstract

ÖZET

Yerli ve yabancı dokuz ayçiçeği {Helianthus annuus L.) çeşidi
içerisinden Erzurum şartlarına en iyi adapte olabilen, yağ ve dane verimi yüsek olan
çeşitlerin tesb'ıt edilmesi amacıyla 1987 ve 1988 yıllarında bu çalışma yürütülmüştür.
Bu çalışmanın sonucuna göre, denemeye alınan çeşitlerin yetişme süresi
132-137 gün, bitki boyu 1245-150.4 cm., tabla çapı 203-25.1 cm., dane doldurma
oranı % 86.0-93.1, dane iç oranı % 61.9-71.9, bin dam ağırlığı 50.4-642 gr„ ham yağ
oranı % 35.1-43.1, dekara sap verimi 401.1-624.9 kg., tabla verimi 155.9-247.1 kg.,
dane verimi 193.6-260.3 kg ve yağ verimi ise 82.2-1105 kg arasında olmuştur.
Denemeden elde edilen sonuçlara göre, TR-79, GK-70, TR-83 ve TR-270 nolu
çeşitler Erzurum ekolojisi için tavsiye edilebilir.

A STUDY AGRICULTURAL CHARACTERS SOME NATIVE AND
FOREIGN OIL SUNFLOWER (Helianthus annuus L.) VARIETIES

SUMMARY

This research is concluded on the varieties of high oil and seed
yield the best adapted to Erzurum ecological conditions. İn the nine native and foreign
sunfIower varieties in the 1987 and 1988.
According to the results to these experiments; the data obtained on certain
characters of the sunflower culûvars hava the total vegetation period 132-137 days,
lenght of stalks 124.5-150.4 cm., diameter of heads 20.3-25.1 cm., seed-fıling
percentage 86.0-93.1, ratio of dehuledlhulled seed weight 61.9-71.9 %, 1000 seed
weight 50.4-642 gr„ row oil ratio 35.1-43.1, stalk yield per decar 401.1-624.9 kg.,
head yield per decar 155.9-247.1 kg., seed yield per decar 193.6-2603 kg. and oil yield
per decar 82.2-1105 kg.
These results of the experiment hava showed that TR-79, GK-70, TR-83 and
TR-270 voere concluded to the best varieties to ecological conditions of Erzurum.

Year 1991, Volume: 22 Issue: 2, - , 03.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Kemalettin Kara This is me

Publication Date January 3, 2011
Published in Issue Year 1991 Volume: 22 Issue: 2

Cite

APA Kara, K. (2011). BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2).
AMA Kara K. BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;22(2).
Chicago Kara, Kemalettin. “BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus Annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22, no. 2 (January 2011).
EndNote Kara K (January 1, 2011) BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 2
IEEE K. Kara, “BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 2, 2011.
ISNAD Kara, Kemalettin. “BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus Annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22/2 (January 2011).
JAMA Kara K. BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;22.
MLA Kara, Kemalettin. “BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus Annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 2, 2011.
Vancouver Kara K. BAZI YERLİ VE YABANCI YAĞLIK AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) ÇEŞİTLERİNİ ZİRAİ KARAKTERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;22(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/