ÖZET
Bu araştırma 1987-1988 yıllarında Erzincan'da, üzümlü ilçesi'nin
Bayırbağ kasabasında yürütülmüştür. Çalışma, alar uygulamasının Hasanbey kayısı
çeşidinde vejetatif gelişmeye ve bazı meyve özelliklerine etkilerini belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır.
Denemede aların 0, 2000 ve 4000 ppm'lik dozları kullanılmıştır. Bu dozlar
ağaçlara tam çiçeklenme döneminden 15 ve 30 gün sonra tek ve katlamalı olarak,
püskürtme şeklinde uygulanmıştır.
Araştırmadan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir :
1. Alar uygulaması sürgün uzunluğunu yaklaşık % 26, boğumarası
uzunluğunu da % 21 düzeyinde azaltmıştır. Uygulama dozları sürgün çapında ise
önemli bir değişiklik meydana getirmemiştir.
2. Yaprak alanı uygulama dozlarına bağlı olarak % 9 düzeyinde azalırken;
yapraktaki klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil içerikleri ise değişik düzeylerde
artmıştır.
3. Meyve ağırlığını tek uygulama dozları yaklaşık % 3 düzeyinde artırırken,
katlamalı uygulamalar yaklaşık % 8.5 oranında azaltmıştır. Katlamalı uygulamanın
4000 ppm'lik dozu çekirdek ağırlığını % 3 nispetinde azaltmış, diğer dozlar ise en
fazla % 4 düzeyde artırmıştır. Katlamalı uygulama dozları meyve boyunda azalma,
meyve eninde ise artış meydana getirmiştir.
4. Bütün uygulama dozları meyvenin SÇKM içeriğini artırmış, toplam asit içeriğini ise azaltmıştır.
THE EFFECTS OF APPLICATION OF ALAR ON GROWTH AND
SOME FRUİT CHARACTERISTICS OF APRICOT (cv. HASANBEY)
SUMMARY
This research was carried ouî to determine the effects ofaiar
application on growth and somefruit characteristics of (cv Hasanbey) in 1987-1988,
in Bayırbağ, Erzincan.
İn this study, alar at 2000 and 4000 ppm consantration as single or double
were spreyed to the trees 15 and 30 days afterfull bloom.
The results of study are asfollows :
1. Alar application reduced the lenght ofshoots and internodes 26 % and 21 %
respectively. No signifıcant effect on diameter ofshoots occured.
2. The leafarea was reduced about 9 % by alar doses whereas the chlorophyll a chlorophyll b and total chrolorphyll contens were increased.
3. Single application of alar increased fruit weight by 3 % whereas double application reduced by 8.5 %. Double application of4000 ppm ofaiar reduced stone weight whereas other applications increased. Double aplication of doses of alar increased fruit width but fruit lenght reduced.
4. Total solible solid content of fruit were increased but total acidcontent were reduced by ali aplications.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1992 Volume: 23 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/