ÖZET
Özellikle yağ ve yağ içeren gıda maddelerindeki oksidasyonu
geciktirmek için antioksidant adı verilen çeşitli gıda katkı maddeleri kullanılmaktadır.
Gıdalarda oksidasyon sonucu bozulma, ransit tat ve aroma, renk değişimi ve besin
değerinde azalma meydana gelmektedir. Antioksidantlar hava oksijeni ile reaksiyona
girerek gıdalarda arzu edilmeyen değişiklikleri önlemektedirler. Gıda maddesine ilave
edilecek bir antioksidant ve /veya antioksidant kombinasyonunun istenilen etkiyi
sağlayabilmesi için çok iyi incelenmesi gerekmektedi. Gıda sanayiinde kullanılan
antioksidantlar genel olarak 4 grupta toplanabilir :
1. Serbest radikal ile bağlanıp kompleks oluşturanlar,
2. indirgen özellik gösterenler,
3. Chelating ajanlar ve
4. ikinci derecedeki antioksidantlar.
Bu gruplar içinde yer alan çeşitli antroksidantlar gıdalarda Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğimizde izin verilen limitler içinde kullanılarak, tüketici sağlığı ve
ürün kalitesinin korunması, ürünün raf ömrünün uzatılması ve ekonomik faydalar sağlanması mümkündür. Bu makalede bu konular detaylı, bir şekilde açıklanmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1992 Volume: 23 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/