ÖZET
Fermente bir süt ürünü olan kımız, özellikle Orta Asya'da Tatar ve
Kırgızlar tarafından kısrak sütünden üretilmektedir. Besleyicilik değeri ve ekonomik
oluşu yönünden, yoğurt ve kefirden sonraki sırayı almaktadır. Kumys, Milchwein ya
da süt şarabı da denilen bu süt ürünü, şeker fermentasyonu sonucu oluşan ve ortalama
% 2 alkol içeren, albumin ve kazein parçalanmasının da görüldüğü, beyazımsı,
çalkalanınca köpüren, kokusu ve tadı yayıkaltı ya da ekşimsi peynir suyuna
benzeyen bir süt içkisidir . Özellikle Rusyada çok üretilir, çünkü halk sağlığı
yönünden çok Önemli oludğu kabul edilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1993 Volume: 24 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/