Canlı yem organizmaları (rotifer, artemia, daphnia ve kopepod) tatlısu-deniz balıkları ve kabukluların larva üretiminde ilk
besin kaynağı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Larvaya enerji ve esansiyel besinlerin yem organizmalarınca
sağlanması nedeni ile canlı yem organizmalarının besinsel kalitesi pek çok larvanın büyüme ve yaşaması için önemli bir faktördür.
Canlı yemlerin besinsel içerikleri değerlendirilirken yalnızca yağ asidi, aminoasit ve vitaminler değil, aynı zamanda larvaların
büyümesini desteklemesi açısından L-karnitin gibi diğer besin bileşenleri de önemsenmelidir. Canlı yem organizmalarında bulunan
endojen L-karnitin miktarı onların fizyolojik durumuna, aynı zamanda sıcaklık, ışık yoğunluğu ve fotoperiyod gibi çevresel
faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Canlı yem organizmalarının besinsel içeriği sindirilen besine göre değiştiği için larva
beslemede kullanıldığında zenginleştirmek gerekmektedir. Canlı yemin daha yüksek miktar ve kalitede üretiminde büyümenin
artırılması ve beslemede yapılacak maniplasyonlar başarı için önemlidir. Canlı yemde L-karnitin metabolik rol oynayabilir ve Lkarnitin
ile zenginleştirilen bu organizmaların yağ katabolizmasını stimüle ederek büyüme ve üremeleri arttırabilir. Bu derlemenin
amacı, canlı yem organizmalarının L-karnitin ile zenginleştirilmesi ve akuakültürde kullanımı hakkında gelişmeleri sunmaktır.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | February 19, 2013 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 41 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/