BibTex RIS Cite

Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin

Year 2010, Volume: 41 Issue: 1, 71 - 73, 19.02.2013

Abstract

Canlı yem organizmaları (rotifer, artemia, daphnia ve kopepod) tatlısu-deniz balıkları ve kabukluların larva üretiminde ilk
besin kaynağı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Larvaya enerji ve esansiyel besinlerin yem organizmalarınca
sağlanması nedeni ile canlı yem organizmalarının besinsel kalitesi pek çok larvanın büyüme ve yaşaması için önemli bir faktördür.
Canlı yemlerin besinsel içerikleri değerlendirilirken yalnızca yağ asidi, aminoasit ve vitaminler değil, aynı zamanda larvaların
büyümesini desteklemesi açısından L-karnitin gibi diğer besin bileşenleri de önemsenmelidir. Canlı yem organizmalarında bulunan
endojen L-karnitin miktarı onların fizyolojik durumuna, aynı zamanda sıcaklık, ışık yoğunluğu ve fotoperiyod gibi çevresel
faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Canlı yem organizmalarının besinsel içeriği sindirilen besine göre değiştiği için larva
beslemede kullanıldığında zenginleştirmek gerekmektedir. Canlı yemin daha yüksek miktar ve kalitede üretiminde büyümenin
artırılması ve beslemede yapılacak maniplasyonlar başarı için önemlidir. Canlı yemde L-karnitin metabolik rol oynayabilir ve Lkarnitin
ile zenginleştirilen bu organizmaların yağ katabolizmasını stimüle ederek büyüme ve üremeleri arttırabilir. Bu derlemenin
amacı, canlı yem organizmalarının L-karnitin ile zenginleştirilmesi ve akuakültürde kullanımı hakkında gelişmeleri sunmaktır.

References

  • Ahlgren, G., Lundstedt, L. Brett. M., Forsberg, C., (1990). Lipid composition and food quality of some freshwater phytoplankton for cladoreran zooplankters. Journal of Plankton Research, 12 (4), 809-818.
  • Alpbaz, G.A., (2005). Deniz balıkları yetiştiriciliği. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No:20, 548.
  • Becker, K., Focken, U., (1995). Effects of feed supplementation with L-carnitine on growth, metabolism and body composition of carp (Cyprinus carpio L.,), Aquaculture 129, 341 (Abstract).
  • Becker, K., Schreiber, S., Angoni, C., Blum, R., (1999). Growth performance and feed utilization response of Oreochromis niloticus x Oreochromis aureus hybrids to L-carnitine measured over a full fattening cycle under commercial conditions, Aquaculture 174, 313-322.
  • Chatzifotis, S., Takeuchi, T., Watanabe, T., Satoh, S., (1997). The effect of dietary carnitine supplementation on growth of rainbow trout fingerlings. Fish. Sci. 63, 321–322.
  • Chatzifotis, S., Takeuchi, T., (1997). Effect of supplemental carnitine on body weight loss, proximate and lipid compositions and carnitine content of Red Sea bream (Pagrus major) during starvation. Aquaculture 158, 129– 140.
  • Dhert, P., Sorgeloos, P., Devresse, B., (1993). Contributions towards a specific DHA enrichment in the live food Brachionus plicatilis and Artemia sp. İn: Reinertsen, H., Dahle, L. A., Jorgensen, L., Tvinnereim, K., Fish Farming Technology, Balkema, Rotterdam, Netherlands, 109-115.
  • Dias, J., Arzel, J., Corraze, G., Kaushik, S. J., (2001). Effects of dietary L-carnitine supplementation on growth and lipid metabolism in European seabass (Dicentrarchus labrax). Aquac. Res. 32, 206– 215.
  • Dzikowski, R., Hulata, G., Karplus, I., Harpaz, S., (2001). Effect of temperature and dietary L-carnitine supplementation on reproductive performance of female guppy (Poecilia reticulata). Aquaculture 199, 323–332.
  • Gallardo, W. G., Hagiwara, A., Hara, K., Soyano, K., Snell, T. W., (2000). GABA, 5-HT and amino acids in the rotifers Brachionus plicatilis and Brachionus rotundiformis. Comp. Biochem. Physiol. 127A, 301-307.
  • Gürbüz, H., Önalan, S. K., (1998). Su piresi (Daphnia magna)’nin farklı kültür ortamlarında yetiştirilmesi. Tr. J. of Veterinary and Animal Science, 22, 237 – 242.
  • Harpaz, S., (2005). L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition- a review. Aquaculture, 249:3-21.
  • Hoff, F. H., Snell, T. W., (1989). Plankton culture manual. Florida Aqua Farms Inc., 125.
  • Ji, H., Bradley, T. M., Tremblay, G. C., 1996. Atlantic salmon (Salmo salar) fed L-carnitine exhibit altered intermediary metabolism and reduced tissue lipid, but no change in growth rate. J. Nutr. 126, 1937– 1950.
  • Kleinow, W., Röhrig, A., (1995). Enzyme activity measurements on isolated organs of Brachionus plicatilis (Rotifera). Hydrobiologia 313/314, 171-174.
  • Merchie, G., Lavens, P., Dhert, P., Dehasque, M., Nelis, H., De Leenheer, A., Sorgeloos, P., (1995). Variation of Ascorbic Acid Content in Different Live Food Organisms. Aquaculture 134, 325-337.
  • Ozorio, R. O. A., Uktoseja, J. L. A., Huisman, E. A., Verreth, J. A. J., (2001b). Changes in fatty acid concentrations in tissues of African catfish Clarias gariepinus Burchell, as a consequence of dietary carnitine, fat and lysine supplementation. Brit. J.Nutr. 86, 623– 636.
  • Roncarati, A., Meluzzi, A., Acciarri, S., Tallorico, N., Melotti, P., (2004). Fatty acid composition of different microalgae strains (Nannochloropsis sp., Nannochloropsis oculata (Droop) hibberd, Nannochloropsis atomus Butcher and Isochrysis sp.) according to the culture phase and the carbondioxide concentration. J. World Aquac. Soc. 35, 401-411.
  • Santulli, A., Modica, A., Curatolo, A., D’Amelio, V., (1988). Carnitine administration to sea bass (Dicentrarchus labrax L.) during feeding on a fat diet: modification of plasma lipid levels and lipoprotein pattern. Aquaculture 68, 345– 351.
  • Taşbozan O., Gökçe M. A., (2007). L-karnitin ve akuakültürde kullanımı. Türk Sucul Yaşam Dergisi, Ulusal Su Günleri, Sayı 5-8, 694-703.
  • Torreele, E., Van Der Sluiszen, A., Verreth, J., (1993). The effect of dietary L-carnitine on the growth performance in fingerlings of the African catfish (Clarias gariepinus) in relation to dietary lipid. Br. J. Nutr. 69, 289– 299.
  • Volkman J. K., Jeffrey, S. W., Rogers, G. I., Nichols, P. D., Garland, C. D., (1989). Fatty acid and lipid classes of ten species of microalgae used in mariculture. J.Exp. Mar.Biol. Ecol. 128, 219-240.
  • Watanabe T., Kitajima C., Fujita S., (1983). Nutritional values of live organisms used in Japan for mass propagation of fish: a review. Aquaculture, 34, 115-143.
  • Yoshimatsu, T., Imoto, H., Hayashi, M., Toda, K., Yoshimura, K.,(1997). Preliminary results in improving essential fatty acids enrichment of rotifer culture in high density. Hydrobiologia 358, 153– 157.
  • Zhang, D. M., Yoshimatsu, T., Furuse, M., (2005). Effect of L- carnitine enrichment on the population growth, egg ratio and body size of marine rotifer, Brachionus rotundiformis. Aquaculture, 248:51-57.
  • Zhang, D.M., Yoshimatsu, T., Furuse, M., (2006). The presence of endogenous L-carnitine in live foods used for larviculture. Aquaculture, 255: 272-278.
Year 2010, Volume: 41 Issue: 1, 71 - 73, 19.02.2013

Abstract

References

  • Ahlgren, G., Lundstedt, L. Brett. M., Forsberg, C., (1990). Lipid composition and food quality of some freshwater phytoplankton for cladoreran zooplankters. Journal of Plankton Research, 12 (4), 809-818.
  • Alpbaz, G.A., (2005). Deniz balıkları yetiştiriciliği. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No:20, 548.
  • Becker, K., Focken, U., (1995). Effects of feed supplementation with L-carnitine on growth, metabolism and body composition of carp (Cyprinus carpio L.,), Aquaculture 129, 341 (Abstract).
  • Becker, K., Schreiber, S., Angoni, C., Blum, R., (1999). Growth performance and feed utilization response of Oreochromis niloticus x Oreochromis aureus hybrids to L-carnitine measured over a full fattening cycle under commercial conditions, Aquaculture 174, 313-322.
  • Chatzifotis, S., Takeuchi, T., Watanabe, T., Satoh, S., (1997). The effect of dietary carnitine supplementation on growth of rainbow trout fingerlings. Fish. Sci. 63, 321–322.
  • Chatzifotis, S., Takeuchi, T., (1997). Effect of supplemental carnitine on body weight loss, proximate and lipid compositions and carnitine content of Red Sea bream (Pagrus major) during starvation. Aquaculture 158, 129– 140.
  • Dhert, P., Sorgeloos, P., Devresse, B., (1993). Contributions towards a specific DHA enrichment in the live food Brachionus plicatilis and Artemia sp. İn: Reinertsen, H., Dahle, L. A., Jorgensen, L., Tvinnereim, K., Fish Farming Technology, Balkema, Rotterdam, Netherlands, 109-115.
  • Dias, J., Arzel, J., Corraze, G., Kaushik, S. J., (2001). Effects of dietary L-carnitine supplementation on growth and lipid metabolism in European seabass (Dicentrarchus labrax). Aquac. Res. 32, 206– 215.
  • Dzikowski, R., Hulata, G., Karplus, I., Harpaz, S., (2001). Effect of temperature and dietary L-carnitine supplementation on reproductive performance of female guppy (Poecilia reticulata). Aquaculture 199, 323–332.
  • Gallardo, W. G., Hagiwara, A., Hara, K., Soyano, K., Snell, T. W., (2000). GABA, 5-HT and amino acids in the rotifers Brachionus plicatilis and Brachionus rotundiformis. Comp. Biochem. Physiol. 127A, 301-307.
  • Gürbüz, H., Önalan, S. K., (1998). Su piresi (Daphnia magna)’nin farklı kültür ortamlarında yetiştirilmesi. Tr. J. of Veterinary and Animal Science, 22, 237 – 242.
  • Harpaz, S., (2005). L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition- a review. Aquaculture, 249:3-21.
  • Hoff, F. H., Snell, T. W., (1989). Plankton culture manual. Florida Aqua Farms Inc., 125.
  • Ji, H., Bradley, T. M., Tremblay, G. C., 1996. Atlantic salmon (Salmo salar) fed L-carnitine exhibit altered intermediary metabolism and reduced tissue lipid, but no change in growth rate. J. Nutr. 126, 1937– 1950.
  • Kleinow, W., Röhrig, A., (1995). Enzyme activity measurements on isolated organs of Brachionus plicatilis (Rotifera). Hydrobiologia 313/314, 171-174.
  • Merchie, G., Lavens, P., Dhert, P., Dehasque, M., Nelis, H., De Leenheer, A., Sorgeloos, P., (1995). Variation of Ascorbic Acid Content in Different Live Food Organisms. Aquaculture 134, 325-337.
  • Ozorio, R. O. A., Uktoseja, J. L. A., Huisman, E. A., Verreth, J. A. J., (2001b). Changes in fatty acid concentrations in tissues of African catfish Clarias gariepinus Burchell, as a consequence of dietary carnitine, fat and lysine supplementation. Brit. J.Nutr. 86, 623– 636.
  • Roncarati, A., Meluzzi, A., Acciarri, S., Tallorico, N., Melotti, P., (2004). Fatty acid composition of different microalgae strains (Nannochloropsis sp., Nannochloropsis oculata (Droop) hibberd, Nannochloropsis atomus Butcher and Isochrysis sp.) according to the culture phase and the carbondioxide concentration. J. World Aquac. Soc. 35, 401-411.
  • Santulli, A., Modica, A., Curatolo, A., D’Amelio, V., (1988). Carnitine administration to sea bass (Dicentrarchus labrax L.) during feeding on a fat diet: modification of plasma lipid levels and lipoprotein pattern. Aquaculture 68, 345– 351.
  • Taşbozan O., Gökçe M. A., (2007). L-karnitin ve akuakültürde kullanımı. Türk Sucul Yaşam Dergisi, Ulusal Su Günleri, Sayı 5-8, 694-703.
  • Torreele, E., Van Der Sluiszen, A., Verreth, J., (1993). The effect of dietary L-carnitine on the growth performance in fingerlings of the African catfish (Clarias gariepinus) in relation to dietary lipid. Br. J. Nutr. 69, 289– 299.
  • Volkman J. K., Jeffrey, S. W., Rogers, G. I., Nichols, P. D., Garland, C. D., (1989). Fatty acid and lipid classes of ten species of microalgae used in mariculture. J.Exp. Mar.Biol. Ecol. 128, 219-240.
  • Watanabe T., Kitajima C., Fujita S., (1983). Nutritional values of live organisms used in Japan for mass propagation of fish: a review. Aquaculture, 34, 115-143.
  • Yoshimatsu, T., Imoto, H., Hayashi, M., Toda, K., Yoshimura, K.,(1997). Preliminary results in improving essential fatty acids enrichment of rotifer culture in high density. Hydrobiologia 358, 153– 157.
  • Zhang, D. M., Yoshimatsu, T., Furuse, M., (2005). Effect of L- carnitine enrichment on the population growth, egg ratio and body size of marine rotifer, Brachionus rotundiformis. Aquaculture, 248:51-57.
  • Zhang, D.M., Yoshimatsu, T., Furuse, M., (2006). The presence of endogenous L-carnitine in live foods used for larviculture. Aquaculture, 255: 272-278.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section DERLEMELER
Authors

Sevgi Savaş

N. Lerzan Çiçek This is me

Publication Date February 19, 2013
Published in Issue Year 2010 Volume: 41 Issue: 1

Cite

APA Savaş, S., & Çiçek, N. L. (2013). Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1), 71-73.
AMA Savaş S, Çiçek NL. Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. February 2013;41(1):71-73.
Chicago Savaş, Sevgi, and N. Lerzan Çiçek. “Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41, no. 1 (February 2013): 71-73.
EndNote Savaş S, Çiçek NL (February 1, 2013) Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41 1 71–73.
IEEE S. Savaş and N. L. Çiçek, “Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 41, no. 1, pp. 71–73, 2013.
ISNAD Savaş, Sevgi - Çiçek, N. Lerzan. “Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41/1 (February 2013), 71-73.
JAMA Savaş S, Çiçek NL. Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;41:71–73.
MLA Savaş, Sevgi and N. Lerzan Çiçek. “Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 41, no. 1, 2013, pp. 71-73.
Vancouver Savaş S, Çiçek NL. Canlı Yem Organizmalarında L-Karnitin. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;41(1):71-3.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/