BibTex RIS Cite

FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 1999, Volume: 30 Issue: 1, - , 04.04.2013

Abstract

ÖZET: Bu çalışma, 1997 yılında, Ordu Merkez İlçe ve köylerinde 50 m, 100 m, 200 m, 350 m ve 500 m rakımda yetiştirilen Tombul, Palaz ve Kalınkara fındık çeşitlerinde kabuk kırılma direncinin değişimini araştırmak amacıyla yürütülmüştür.

Çalışma sonucunda, rakımlar ve çeşitler arasında, kabuk kırılma direnci bakımından, önemli farklılıkların olduğu; bütün rakımların ortalaması olarak, en düşük kabuk kırılma direncinin Palaz, en yüksek kabuk kırılma direncinin Kalınkara çeşidinde olduğu; interaksiyon ilişkilerinde, en yüksek kabuk kırılma direncinin 50 m rakımdaki Kalınkara çeşidinde, en düşük kabuk kırılma direncinin 500 m rakımdaki Palaz çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde 100 m rakımda yetiştirilen Tombul fındığında, kabuk kırılma direnci bakımından, iller arasında fark olmadığı ve meyve nem içeriği-kabuk kırılma direnci ilişkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler : Fındık, Kabuk kırılma direnci

 

THE EFFECTS OF ALTITUDE, MOISTURE CONTENT AND LOCATION ON THE SHELL CRACKING RESISTANCE OF SOME HAZELNUT CULTIVARS

 

SUMMARY: This study was carried out to determine the effects of altitude (50 m, 100 m, 200 m, 350 m and 500 m) and moisture content on the shell cracking resitance of the hazelnut cultivars, namely Tombul, Palaz and Kalınkara grown in Ordu.

As a result of this study, it was determined that the shell cracking resistance was significantly affected by the altitudes and cultivars. The highest value of shell cracking resistance was obtained with Kalınkara cv. and the 50 m altitude, the lowest one with Palaz cv. and the 500m altitude. On the other hand, the shell cracking resistance  of Tombul cv. grown in 100 m altitude in Ordu, Giresun and Trabzon cities was not affected by the location. In addition, there was no correlation between moisture content Tombul and its shell cracking resistance.

 

Key Words: Hazelnut, Shell cracking resistantce

Year 1999, Volume: 30 Issue: 1, - , 04.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Saim Bostan This is me

Publication Date April 4, 2013
Published in Issue Year 1999 Volume: 30 Issue: 1

Cite

APA Bostan, S. (2013). FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1).
AMA Bostan S. FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;30(1).
Chicago Bostan, Saim. “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, no. 1 (April 2013).
EndNote Bostan S (April 1, 2013) FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 1
IEEE S. Bostan, “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 1, 2013.
ISNAD Bostan, Saim. “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/1 (April 2013).
JAMA Bostan S. FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;30.
MLA Bostan, Saim. “FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 1, 2013.
Vancouver Bostan S. FINDIKTA KABUK KIRILMA DİRENCİNİN RAKIM, MEYVE NEM İÇERİĞİ VE İLLERE GÖRE DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;30(1).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/