ÖZET: Bu çalışma, 1997 yılında, Ordu Merkez İlçe ve köylerinde 50 m, 100 m, 200 m, 350 m ve 500 m rakımda yetiştirilen Tombul, Palaz ve Kalınkara fındık çeşitlerinde kabuk kırılma direncinin değişimini araştırmak amacıyla yürütülmüştür.
Çalışma sonucunda, rakımlar ve çeşitler arasında, kabuk kırılma direnci bakımından, önemli farklılıkların olduğu; bütün rakımların ortalaması olarak, en düşük kabuk kırılma direncinin Palaz, en yüksek kabuk kırılma direncinin Kalınkara çeşidinde olduğu; interaksiyon ilişkilerinde, en yüksek kabuk kırılma direncinin 50 m rakımdaki Kalınkara çeşidinde, en düşük kabuk kırılma direncinin 500 m rakımdaki Palaz çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde 100 m rakımda yetiştirilen Tombul fındığında, kabuk kırılma direnci bakımından, iller arasında fark olmadığı ve meyve nem içeriği-kabuk kırılma direnci ilişkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler : Fındık, Kabuk kırılma direnci
THE EFFECTS OF ALTITUDE, MOISTURE CONTENT AND LOCATION ON THE SHELL CRACKING RESISTANCE OF SOME HAZELNUT CULTIVARS
SUMMARY: This study was carried out to determine the effects of altitude (50 m, 100 m, 200 m, 350 m and 500 m) and moisture content on the shell cracking resitance of the hazelnut cultivars, namely Tombul, Palaz and Kalınkara grown in Ordu.
As a result of this study, it was determined that the shell cracking resistance was significantly affected by the altitudes and cultivars. The highest value of shell cracking resistance was obtained with Kalınkara cv. and the 50 m altitude, the lowest one with Palaz cv. and the 500m altitude. On the other hand, the shell cracking resistance of Tombul cv. grown in 100 m altitude in Ordu, Giresun and Trabzon cities was not affected by the location. In addition, there was no correlation between moisture content Tombul and its shell cracking resistance.
Key Words: Hazelnut, Shell cracking resistantce
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | April 4, 2013 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 30 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/