ÖZET: Bu araştırmada, Reyhanlı Tarım İşletmesi Siyah Alaca sığırlarında buzağılama ve verim mevsimlerinin süt verim ve bileşimi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini Reyhanlı Tarım İşletmesi Siyah Alaca sürüsündeki 233 ineğin toplam 356 laktasyon kaydına ait muhtelif veriler oluşturmuştur.
İşletmenin aylık süt verim kontrol günlerinde her deneme hayvanının kontrol sağımı ve günlük süt verimleri tespit edilmiş, ayrıca laktasyonun 30±15 gün, 90±15 gün, 150±15 gün ve 210±15 günlerinde sabah sütlerinden alınan örneklerde yağ, protein, toplam kuru madde(TKM), kül oranları belirlenmiştir.
Buzağılama ve verim mevsimlerinin incelenen özellikler üzerindeki etkileri, buzağılama mevsimi için 305-gün süt verimi; verim mevsimi için ise günlük süt verimi ve protein oranı dışında istatistik olarak önemli bulunmamıştır.
Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca, Mevsim, Süt verimi, Süt bileşimi
THE EFFECTS OF CALVING AND PRODUCTION SEASONS ON MILK YIELD AND MILK COMPOSITION OF HOLSTEIN FRIESIAN COWS RAISED AT REYHANLI STATE FARM
SUMMARY: This research was conducted in order to determine the effects of season on milk yield, mılk composition and service period of Holstein Friesian cows raised at Reyhanlı State Farm.
The material of the research was formed by various data of 356 lactation records belong to 233 cows raised at Reyhanlı State Farm.
The percentage of fat, protein, dry matter, ash were determined in the milk samples taken in the morning milking at 30±15, 90±15, 150±15, 210±15 days of lactation of each trial animal.
The effects of calving season and production season on investigated characteristics are not significant statistically except 305-day milk yield for calving season; daily milk yield and protein rate for production season.
Key Words: Holstein Friesian, Season, Milk yield, Milk composition
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | April 4, 2013 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 30 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/