Araştırmada farklı bünyeye sahip iki toprak örneğinden, altı adet farklı büyüklükte agregat fraksiyonu (<0.25; 0.25-0.5; 0.5-1; 1-2; 2-4; 4-8 mm) hazırlanmıştır. Kapillarite ile ıslatılan agregat fraksiyonlarının, 50°C sıcaklık koşulunda, 24 saat aralıklarla yapılan sekiz tartım işlemine karşılık gelen, nem içeriği değerleri saptanmıştır. Ayrıca, agregat fraksiyonlarının tarla kapasitesi (TK) ve devamlı solma noktası (DSN) değerleri tayin edilmiştir.
Kuruma sürecinde belirlenen nem içeriği değerleri bakımından topraklar, agregat fraksiyonları ve süreler birbirlerinden önemli seviyede (P<0.01) farklı bulunmuştur. Tarla kapasitesi değerlerine göre, topraklar ve agregat fraksiyonları arsındaki farklılığın önemli (P<0.01) olduğu bulunmuştur. Devamlı solma noktası değerlerine göre de, topraklar arasındaki farklılığın %1 seviyesinde önemli olduğu, ancak agregat fraksiyonları arasındaki farklılığın ise önemsiz olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Agregat büyüklüğü, nem değişimi, tarla kapasitesi, devamlı solma noktası.
In this study, two soils with different texture were used and six different size fractions (<0.25; 0.25-0.5; 0.5-1; 1-2; 2-4; 4-8 mm) were prepared. Moisture contents were determined in aggregate fractions wetted by capillary and dried at 50°C after eight weightings by 24 h intervals. Field capacity (FC) and permanent wilting point (PWP) were also determined in each aggregate fraction
Moisture contents of soil were significantly different depending on the aggregate fractions and drying periods. Water contents at FC were also different depending on soil type and aggregate size fraction. However, water content at PWP varied with soil type, but not with aggregate size fractions.
Key words: Aggregate size, moisture change, field capacity, permanent wilting point
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | April 4, 2013 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 30 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/