BibTex RIS Cite

AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ

Year 1999, Volume: 30 Issue: 2, - , 05.04.2013

Abstract

ÖZET:  Bu araştırma, Afyon Kocatepe Tarımsal Araştırma Enstitüsü Anadolu ırkı mandalarda süt verimi ve bileşiminin laktasyon dönemlerine göre değişiminin, süt ve bazı döl verim özelliklerinin belirlenmesi için yapılmıştır.

Araştırmanın  materyalini 04.05.1996-31.12.1998 periyodunda doğuran toplam 75 manda ineğine ait muhtelif veriler oluşturmuştur. Her deneme hayvanının laktasyonunun 60±15 ve 150±15 gün periyodlarında (sırasıyla 1. ve 2. Laktasyon dönemleri) alınan sabah sütü örneklerinde yağ, protein, kazein, toplam kuru madde ve kül oranları belirlenmiştir. Ayrıca, aylık süt verim kontrol günlerinde süt verim ve süt yağı oranları tespit edilmiştir.  Laktasyonun yağ, protein, toplam kuru madde ve yağsız kuru madde verimleri hesaplanmıştır.

Yağ, toplam kuru madde ve kazein oranlarının laktasyon döneminden istatistik olarak önemli düzeylerde (sırası ile P<0.01, P<0.01 ve P<0.05) etkilendiği sonucuna varılmıştır.

Muhtelif süt ve döl verim ortalamaları aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

Ortalama laktasyon verim ve süresi 1070.5±279.9 kg, ve 221.0±44.19 gün; ilk defa buzağılama yaşı, buzağılama aralığı ve servis periyodu sırası ile 1313.2±234.8 gün, 387.2±37.23 gün, 70.0±39.51 gün; Aralık-Şubat, Mart-Mayıs, Haziran-Ağustos, Eylül-Kasım periyodlarında doğum oranları sırası ile %10.7, %29.3, %56.0 ve %4.0.

 

Anahtar Kelimeler: Anadolu Mandası , Süt Bileşimi, Laktasyon Dönemi, Süt ve Döl Verimi

 

CHANGING OF MILK YIELD AND MILK CONSTITUENTS WITH LACTATION STAGES, PRODUCTION AND REPRODUCTION PERFORMANCES OF ANATOLIAN BUFFALOES RAISED AT AFYON KOCATEPE AGRICULTURAL RESEARCH INSTITUTE

 

SUMMARY: The research was carried out in order to determine changing of milk yield and milk composition with lactation stages, production and some reproductive performances of Anatolian buffaloes raised at Afyon Kocatepe Agricultural Research Institute.

The material of the study was consisted of various data of 75 female buffaloes calved in 04.05.1996-31.12.1998 period. In the milk samples taken from each trial animals in 60±15 and 150±15 days of their lactation (first and second lactation stages respectively) at morning milkings the percentage of fat, protein, casein, dry matter, ash were determined. Milk yields and milk fat percentages of each trial animals were determined at monthly milk control days. Fat, protein, total dry matter and non fat dry matter yields belong to trial animals were calculated separately.

It was concluded that, dry matter and casein percentage were affected significantly (P<0.01, P<0.01, P<0.05 respectively) by lactation stage. Various production and reproduction characteristics were determined as follows;  The averages of 305-day milk yield and lactation period were 1070.5±279.9 kg, 221.0±44.19 days. The averages of first calving age, calving interval and service period were 1313.2±234.8 days, 387.2±37.23 days, 70.0±39.51 days respectively. Calving rates in December-February, March-May, June-August, September-November periods were 10.7%, 29.3%, 56.0% and 4% respectively.

 

Key Words: Anatolian buffaloes, Milk composition, Lactation stage, Milk and reproductive characteristics

Year 1999, Volume: 30 Issue: 2, - , 05.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Özel Şekerden This is me

Mustafa Küçükkebapçı This is me

Publication Date April 5, 2013
Published in Issue Year 1999 Volume: 30 Issue: 2

Cite

APA Şekerden, Ö., & Küçükkebapçı, M. (2013). AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2).
AMA Şekerden Ö, Küçükkebapçı M. AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;30(2).
Chicago Şekerden, Özel, and Mustafa Küçükkebapçı. “AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, no. 2 (April 2013).
EndNote Şekerden Ö, Küçükkebapçı M (April 1, 2013) AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 2
IEEE Ö. Şekerden and M. Küçükkebapçı, “AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 2, 2013.
ISNAD Şekerden, Özel - Küçükkebapçı, Mustafa. “AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/2 (April 2013).
JAMA Şekerden Ö, Küçükkebapçı M. AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;30.
MLA Şekerden, Özel and Mustafa Küçükkebapçı. “AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 2, 2013.
Vancouver Şekerden Ö, Küçükkebapçı M. AFYON KOCATEPE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANADOLU MANDALARINDA SÜT VERİM VE BİLEŞİMİNİN LAKTASYON DÖNEMLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ, SÜT VE BAZI DÖL VERİM ÖZELLİKLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;30(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/