ÖZET: Bu çalışmada, Türkiye'de Simental sığırların verim özellikleri üzerinde yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada yayınlanmış 16 orijinal araştırmadan yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de Simental ırkı sığırlarda ortalama laktasyon süresi 291 gün, gerçek süt verimi 3072 kg, sütte yağ oranı % 4.10, ilk buzağılama yaşı 908 gün (30 ay) ve buzağılama aralığı 408 gün olarak belirlenmiştir. Yavru atma % 2.18, ölü doğum % 3.42 ve doğum-3 aylık yaş döneminde buzağı telefatı % 5.9 oranında gerçekleşmiştir. İneklerde ergin canlı ağırlık 549 kg, besiye alınan tosunlarda ortalama günlük canlı ağırlık artışı 1098 gr, yemden yararlanma katsayısı 6.94 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ırkın Türkiye şartlarına adaptasyonda bir miktar zorlandığını göstermektedir. Ancak Simentallerin, şartları uygun işletmelerde ve et üretimine ağırlık veren işletmelerde yetiştiriciliği önerilebilir.
A REVIEW FOR SIMMENTAL CATTLE PERFORMANCE IN TURKEY
SUMMARY: Production characteristics of Simmental cattle is reviewed from Turkish literature. This review included 16 original studies. According to these studies, mean performances for Simmental are as follows; lactation length: 291 days, actual milk yield: 3072 kg, milk fat percentage: 4.1 %, first calving age: 908 days, calving interval: 408 days. Rate of dystocia, stillbirth and calf mortality from birth to three month of age were 2.18 %, 3.42 % and 5.9 % respectively. Mature body weight of cows was 549 kg. Daily weight gain and feed conversion coefficient were 1098 g and 6.94 for young bulls, respectively. The results indicate that Simmental was not well adapted to Turkish farming conditions. However, Simmental breeds may be suggested to be raised in beef production farms and proper environmental farm conditions in dairying.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | April 5, 2013 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 29 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/