ÖZET: Tuzluluk sorunu, kurak ve yarı kurak bölgelerde sürekli artış göstermektedir. Tuzluluk osmotik ve toksik etkileriyle kültür bitkilerinde verimi düşürmektedir. Tuzlu toprakların ıslahı zor ve pahalı olduğundan toprak tuzluluğuna toleranslı ve yüksek verimli bitki tür ve çeşitlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu makalede tuzluluk problemi, tuzluluğun bitkiler üzerindeki etkileri, bitkilerde tuza dayanıklılık mekanizmaları ve tuzluluğa dayanıklılığın testi ile ilgili önemli noktalar üzerinde durulmuştur.
SALT TOLERANCE IN CROP PLANTS
SUMMARY : Salt problem has been increasing in arid, and semiarid lands. Saltiness decreases yields in crop plants through osmotic and toxic effects. Amendment of salt-affected soils is difficult and rather expensive, therefore, salt tolerant and high yielding crops and cultivars need to be determined and developed. This review investigated salt problem, the effects of saltiness on crop plants, resistans machanisms against the saltiness in crop plants and test of saltiness.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | April 5, 2013 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 29 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/