BibTex RIS Cite

KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK

Year 1998, Volume: 29 Issue: 1, - , 05.04.2013

Abstract

ÖZET: Tuzluluk sorunu, kurak ve yarı kurak bölgelerde sürekli artış göstermektedir. Tuzluluk osmotik ve toksik etkileriyle kültür bitkilerinde verimi düşürmektedir. Tuzlu toprakların ıslahı zor ve pahalı olduğundan toprak tuzluluğuna toleranslı ve yüksek verimli bitki tür ve çeşitlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu makalede tuzluluk problemi, tuzluluğun bitkiler üzerindeki etkileri, bitkilerde tuza dayanıklılık mekanizmaları ve tuzluluğa dayanıklılığın testi ile ilgili önemli noktalar üzerinde durulmuştur.

 

        SALT TOLERANCE IN CROP PLANTS

 

SUMMARY : Salt problem has been increasing in arid, and semiarid lands. Saltiness decreases yields in crop plants through osmotic and toxic effects. Amendment of salt-affected soils is difficult and rather expensive, therefore, salt tolerant and high yielding crops and cultivars need to be determined and developed. This review investigated salt problem, the effects of saltiness on crop plants, resistans machanisms against the saltiness in crop plants and test of saltiness.

Year 1998, Volume: 29 Issue: 1, - , 05.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section DERLEMELER
Authors

Faik Kantar This is me

Erdal Elkoca This is me

Publication Date April 5, 2013
Published in Issue Year 1998 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Kantar, F., & Elkoca, E. (2013). KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1).
AMA Kantar F, Elkoca E. KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;29(1).
Chicago Kantar, Faik, and Erdal Elkoca. “KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 1 (April 2013).
EndNote Kantar F, Elkoca E (April 1, 2013) KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 1
IEEE F. Kantar and E. Elkoca, “KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 1, 2013.
ISNAD Kantar, Faik - Elkoca, Erdal. “KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/1 (April 2013).
JAMA Kantar F, Elkoca E. KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Kantar, Faik and Erdal Elkoca. “KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 1, 2013.
Vancouver Kantar F, Elkoca E. KÜLTÜR BİTKİLERİNDE TUZA DAYANIKLILIK. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(1).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/