BibTex RIS Cite

MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

 

ÖZET: Bu araştırma, 1997-1998 yıllarında Erzurum'da ve sulamasız koşullarda yürütülmüştür. Mercimek, arpa ve buğdayın yalnız ekimleri ile farklı "mercimek + arpa" ile "mercimek + buğday" karışım oranlarından (% 100 mercimek + % lO, 20, 30 ve 40 tahıl) oluşan II uygulama kombinasyonu verim, verim unsurları ve "Arazi Kullanım Etkinliği" (AKE) yönünden denenmiştir. Mercimek, arpa ve buğdayın yalnız ekimlerinden sırasıyla 90.3, 144.0 ve 124.1 kg/da tane verimi elde edilmiştir. Mercimeğin tane verimi, "mercimek + buğday" karışımlarında "mercimek + arpa" karışımlarına göre daha yüksek olmuştur. İki karışım şeklinde de, karışımdaki tahıl oranındaki artışa bağlı olarak mercimeğin bitki başına bakla sayısı, m2'deki bitki sayısı, 1000 tane ağırlığı ve tane verimi önemli derecede azalmışken; arpa ve buğdayın m2'deki başak sayısı ve tane verimleri artmıştır. En yüksek AKE değerinin saptandığı  "% 100 mercimek + % 10 buğday" uygulamasından 67.1 kg/da mercimek ve 34.8 kg/da buğday verimi elde edilmiştir. Sonuçlar, Erzurum ekolojik koşullarında mercimek ile tahılların karışık ekiminin tane verimi ve AKE yönünden ümit verici olmadığını göstermiştir.

 

YIELD AND YIELD COMPONENTS IN LENTIL + CEREAL MIXTURES

 

SUMMARY: This study was conducted in order to investigate yield, yield components and "Land Equivalent Ratio" (LER) in lentil alone or in mixtures with barleyand wheat (100 % lentil + l0, 20, 30 and 40 % cereal) under dry conditions of Erzurum in 1997 and 1998. Pure stands of lentil, barleyand wheat gave grain yields respectively of9O.3, 144.0 and 124.1 kg/da. Lentil yield in "lentil + wheat" plots was higher ıhan in "lentil + barley" plots. In both type ofmixtures pod number per planı, planı number per m2, 1000 grain weight and grain yield of lentils significantly decreased whereas ear number per m2 and grain yield of barleyand wheat increased depending on the increases in the percentage of cereals. In the mixture of "100 % lentil + 10 % wheat" that gave the highest LER value lentil and wheat produced 67.1 and 34.8 kg/da grain yields respectively. Lentil and cereal mixtures did not presenI promising results in terms ofyield and LER under Erzurum conditions.

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Faik Kantar This is me

Ali Öztürk This is me

Erdal Elkoca This is me

Publication Date April 12, 2013
Published in Issue Year 1998 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Kantar, F., Öztürk, A., & Elkoca, E. (2013). MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Kantar F, Öztürk A, Elkoca E. MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;29(2).
Chicago Kantar, Faik, Ali Öztürk, and Erdal Elkoca. “MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (April 2013).
EndNote Kantar F, Öztürk A, Elkoca E (April 1, 2013) MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE F. Kantar, A. Öztürk, and E. Elkoca, “MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
ISNAD Kantar, Faik et al. “MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (April 2013).
JAMA Kantar F, Öztürk A, Elkoca E. MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Kantar, Faik et al. “MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
Vancouver Kantar F, Öztürk A, Elkoca E. MERCİMEK + TAHIL KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİM UNSURLARI. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/