BibTex RIS Cite

ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

ÖZET: Bu araştırma, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliğinde yetiştirilen Esmer sığırların çeşitli form özelikleri bakımından durumunu incelemek, genetik ıslah potansiyelini  ortaya koymak üzere yürütülmüştür. Sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön ve arka meme, memede simetri, denge ve kalite ile toplam puan özelliklerinin kalıtım dereceleri sırasıyla 0.250±0.186, 0.459±0.255, 0.428±0.245, 0.465±0.257, 0.313±0.208, 0.375±0.229 ve 0.512±0.271 olarak bulunmuştur. Toplam puan ile diğer form özellikleri arasında genetik korelasyonlar yüksek olduğundan, Esmer sığırlarda formun iyileşmesinde toplam puan iyi bir ölçü olarak görülmektedir. Ayrıca ele alınan form özellikleri ile birinci laktasyon süt verimi arasında da yüksek korelasyonlar tespit edilmiştir.

 

 

INHERITANCE OF TYPE TRAITS IN BROWN SWISS CATTLE AND THEIR RELATIONSHIP WITH FIRST LACTATION MILK YIELD

 

SUMMARY: The research was carried out to investigate various type traits of Brown Swiss cattle raised in the Farm of Agricultural College at Atatürk University and to determine their  breeding potential. Heritabilities for dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, balance, symetry and quality in udder and final score were 0.250±0.186, 0.459±0.255, 0.428±0.245, 0.465±0.257, 0.313±0.208, 0.375±0.229 ve 0.512±0.271 respectively. Since genetic correlations between final score and other form traits were high, final score seemed to be the best criteria to improve form traits of Brown Swiss cattle. Additionally,  significant genetic correlations between type traits and first lactation milk yield were determined.

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Mete Yanar This is me

Recep Aydın This is me

Naci Tüzemen This is me

Publication Date April 12, 2013
Published in Issue Year 1998 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Yanar, M., Aydın, R., & Tüzemen, N. (2013). ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Yanar M, Aydın R, Tüzemen N. ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;29(2).
Chicago Yanar, Mete, Recep Aydın, and Naci Tüzemen. “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (April 2013).
EndNote Yanar M, Aydın R, Tüzemen N (April 1, 2013) ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE M. Yanar, R. Aydın, and N. Tüzemen, “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
ISNAD Yanar, Mete et al. “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (April 2013).
JAMA Yanar M, Aydın R, Tüzemen N. ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Yanar, Mete et al. “ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
Vancouver Yanar M, Aydın R, Tüzemen N. ESMER SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/