BibTex RIS Cite

SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

ÖZET: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliğinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların çeşitli form özelikleri bakımından durumunu ortaya koymak, genetik ıslah potansiyelini belirlemek üzere bu çalışma yürütülmüştür. Sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön meme, arka meme, memede denge, simetri ve kalite ile toplam puan özelliklerinin kalıtım dereceleri sırasıyla 0.271±0.272, 0.111±0.127, 0.580±0.286, 0.619±0.305, 0.600±0.275, 0.064±0.013 ve 0.607±0.350 olarak bulunmuştur. Toplam puan ile genel görünüş, sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön meme, arka meme, meme desteği, meme başları, memede denge simetri ve kalite özellikleri arasındaki genetik korelasyonlar sırasıyla 1.00±0.34, 0.75±0.31, 0.45±0.65, 1.01±0.05, 0.83±0.19, 1.06±0.08, 0.84±0.31, 1.29±0.71 ve 1.74±2.33  olarak tespit edilmiştir.

 

INHERITANCE OF TYPE TRAITS IN HOLSTEIN FRIESIAN CATTLE AND

THEIR RELATIONSHIP WITH FIRST LACTATION MILK YIELD

 

SUMMARY: The research was carried out to investigate various type traits of Holstein Friesian cattle raised in the Farm of Agricultural College at Atatürk University and to determine their  breeding potential.Heritabilities for dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, balance, symetry and quality in udder and final score were  0.271±0.272, 0.111±0.127, 0.580±0.286, 0.619±0.305, 0.600±0.275, 0.064±0.213 and 0.607±0.050 respectively. Genetic correlations between final score and other form traits such as general appearance, dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, udder support, teats and balance, symetry and quality in udder were 1.00±0.34, 0.75±0.31, 0.45±0.65, 1.01±0.05, 0.83±0.19, 1.06±0.08, 0.84±0.31, 1.29±0.71 and 1.74±2.33  respectively.

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Mete Yanar This is me

Feyzi Uğur This is me

Publication Date April 12, 2013
Published in Issue Year 1998 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Yanar, M., & Uğur, F. (2013). SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Yanar M, Uğur F. SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;29(2).
Chicago Yanar, Mete, and Feyzi Uğur. “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (April 2013).
EndNote Yanar M, Uğur F (April 1, 2013) SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE M. Yanar and F. Uğur, “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
ISNAD Yanar, Mete - Uğur, Feyzi. “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (April 2013).
JAMA Yanar M, Uğur F. SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Yanar, Mete and Feyzi Uğur. “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
Vancouver Yanar M, Uğur F. SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/