ÖZET : Bu araştırma, tohumun bazı kalite özellikleri ve 3 laboratuar testi ile çıkış arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Yalova-5 ve Yalova-17 fasulye çeşitleri kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada standart çimlendirme, kondaktivite ve tetrazolium testleri ile 3 ve 6 cm ekim derinliğinde, tınlı ve kumlu topraklardaki fide çıkışı arasındaki ilişki belirlenmiştir. Enine kotiledon çatlaklarının Yalova-17 çeşidinde daha yüksek olduğu belirleniken, Yalova-5 fasulye çeşidinin su absorbsiyon oranının ise daha yükek olduğu tespit edilmiştir. Çimlenme ve tetrazolium test sonuçları ile kumlu ve tınlı topraklarda 3 cm ekim derinliğinde fide çıkışı arasındaki ilişki istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. Fakat kondaktivite test sonuçları ile her iki ekim derinliği ve toprak tipinde fide çıkışı arasında herhangi bir ilişki belirlenmemiştir.
A RELATIONSHIP BETWEEN SEEDLING EMERGENCE AND LABORATORY TEST ON SEED QUALITY OF BEANS
SUMMARY : In this research, three different laboratory tests were conducted to determine seed quality features in order to predict the ability of emergence potantial of snap beans (Phaseolus vulgaris Cvs. Yalova-5 and Yalova-17). Standart germination, conductivity and tetrazolium tests were conducted on seed lots. The correlations between the test results and seedling emergence in 3 and 6 cm sowing depth in both loamy and sandy soil were determined. Greater percentages of transverse cracking in the cotyledons were observed in Yalova-17 cultivar, while Yalova-5 cultivar had higher rates of water absorbsion. The germination and tetrazolium tests results showed significant correlations with the seedling emergence only in 3 cm sowing depth in both loamy and sandy soil. However, the conductivity test results did not correlate with the seedling emergence in both sowing depth and soil type.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | April 12, 2013 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 29 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/