BibTex RIS Cite

BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

ÖZET : B-kromozomlar çok sayıda bitki ve hayvan türünde belirlenmiştir. Bitki türlerinde B-kromozomları diploid ve tetraploidlerde daha çok bulunmakla birlikte ploidi seviyesi ile ilişkisini gösteren deliller mevcut değildir. B-kromozomları genellikle yabancı tozlaşan bitkilerde bulunmaktadır. Ayrıca, B-kromozomları büyük çoğunlukla buğdaygillerde, bunlar içerisinde de yembitkisi olarak yetiştirilen türlerde belirlenmiştir. B-kromozomlarının kalıtımı düzensiz olup, Mendel açılımlarına uymamaktadır. Düzensizlik eşlenme başarısızlığına ve meiotik eleminasyona bağlıdır. B-kromozomları morfolojik olarak A-kromozomlarından farklı ve A-kromozomlarının herhangi birisi ile homolog değildir. Yine, B-kromozomları mitotik olarak stabil olmayıp, bireyin organları arasında değişik sayılarda bulunabilmektedir. Fazla sayıda B-kromozomu sahip bitkilerde A-kromozomlarının eşlenmesi, bitkilerin gelişimi ve özellikle döllekliği önemli derecede olumsuz yönde etkilenmektedir. Bununla birlikte, B-kromozomlarının orijin ve fonksiyonları tam olarak bilinmemektedir.

Year 1998, Volume: 29 Issue: 2, - , 12.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section DERLEMELER
Authors

İlknur Akgün This is me

Metin Tosun This is me

Sevim Sağsöz This is me

Publication Date April 12, 2013
Published in Issue Year 1998 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Akgün, İ., Tosun, M., & Sağsöz, S. (2013). BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S. BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;29(2).
Chicago Akgün, İlknur, Metin Tosun, and Sevim Sağsöz. “BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (April 2013).
EndNote Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S (April 1, 2013) BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE İ. Akgün, M. Tosun, and S. Sağsöz, “BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
ISNAD Akgün, İlknur et al. “BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (April 2013).
JAMA Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S. BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Akgün, İlknur et al. “BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2013.
Vancouver Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S. BİTKİLERDE B-KROMOZOMLARININ SİTOGENETİĞİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/