ÖZET: Bu çalışmada 1991-1993 yılları arasında Erzurum ilinin Uzundere, Tortum ve Oltu ilçelerinde yapılan bir seleksiyon çalışmasının ilk yılında seçilen kızılcık tipleri değişik özellikler yönünden incelenmiştir. Kızılcık seleksiyonu için önemli sayılan meyve ağırlığı (MA), et/çekirdek oranı (EÇ), suda çözünür kuru madde (SÇ) ve askorbik asit (C vitamini)(AA) gibi özelliklere path analizi uygulanmış ve bunlara doğrudan ve dolaylı etki eden faktörler ortaya konulmuştur. MA, EÇ, SÇ ve AA bağımlı değişken olarak kabul edilip, bunlara meyve eti kalınlığı (MEK), sürgün uzunluğu (SU), sürgün kalınlığı (SK), yaprak alanı (YA) ve çekirdek ağırlığının (ÇA) doğrudan ve dolaylı etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, MA bağımlı değişkenine en fazla doğrudan etkilerin ÇA ve EÇ; EÇ bağımlı değişkenine MA ve ÇA; SÇ bağımlı değişkenine MA, EÇ ve ÇA; AA'ya ise MA ve ÇA değişkenleri üzerinden olduğu belirlenmiştir.
DETERMINATION USING PATH ANALYSIS OF RELATIONSHIPS BETWEEN THE PARAMETERS OF SELECTED CORNELIAN CHERRY (Cornus mas L.) TYPES
SUMMARY: This study investigated various characteristics of cornelian cherry types selected in the first year in Uzundere, Tortum and Oltu districts of Erzurum during the seasons of 1991-1993. Among the important selection criteria, data on fruit weight (FW), flesh/stone ratio (FS), total soluble solids (TSS), and ascorbic acid content (AA) were subjected to "Path analysis", and direct and indirect effects were determined. FW, FS, TSS and AA were considered to be independent variable and direct and indirect effects on these parameters of flesh thickness (FT), shoot lenght (SL), shoot diameter (SD), leaf area (LA) and stone weight (SW) were determined. In conclusion, the strongest direct effects on FW were from SW and FS, on FS were from FW and SW, on TSS were from FW, FS and SW, on AA were from FW and SW.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | April 26, 2013 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 28 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/