BibTex RIS Cite

GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Year 1997, Volume: 28 Issue: 3, - , 26.04.2013

Abstract

ÖZET : Erzurum şartlarında 1990-91 yıllarında yapılan bu araştırmada, farklı hayvan gübresi (0, 2.5 ve 5.0 ton/da), fosfor (0, 8, 16 ve 24 kg P2O5)/da ve azot (0, 8, 16 ve 24 kg N/da) dozlarının patatesin bazı kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir.

               Hayvan gübresi ve azot dozunun artışı ile kuru madde oranı azalmıştır.

               Azot dozunun artışı ile, nişasta oranında azalma, protein oranında ise artma meydana gelmiştir. Hayvan gübresinin nişasta ve protein oranları üzerine ve fosforun nişasta oranına etkisi, azot dozlarına bağlı olarak değişmiştir.

               Azot dozunun artışı ile cips veriminde azalma, yağ çekme oranında artma görülmüştür. Azotun yağ çekme oranı üzerine etkisi uygulanan hayvan gübresine göre farklılık göstermiştir.

               Hayvan gübresi verilmeyen parsellere 24 kg/da azot uygulanması halinde cips rengi önemli ölçüde kararırken, diğer azot dozları ile hayvan gübresi ve fosfor dozlarının cips rengi üzerine etkisi önemsiz olmuştur.

 

EFFECT OF MANURE AND MİNERAL FERTILIZER ON SOME QUALITY CHARACTERS OF POTATO TUBERS

 

            SUMMARY : This study was carried out (under the ecological conditions of Erzurum) in order to investigate the effect of manure (0, 25 and 50 ton/ha), phosphorus (0, 80, 160 or 240 kg P2O5/ha) and nitrogen (0, 80, 160 or 240 kg/ha) application on the quality of potatoes in 1990-1991 years.

               Dry matter content in tubers decreased with increasing manure and nitrogen application.

               Dry matter, starch and protein content and chips yield, oil absorbtion of chips were not influenced by phosphorus.

               Starch content in tubers decreased, but protein content increased by increasing nitrogen application. Effect of phosphorus and manure on starch content varried by nitrogen application. The effect of manure on protein content varried also by nitrogen application.

               Chips yield decreased, but oil  absorption of chips increased by increasing nitrogen application. The effect of manure on oil absorption of chips varried by nitrogen application.

            Chips color was darkened by applying 240 kg/ha nitrogen with no manure application. Chips color was not affected by the aplication of other levels of manure, nitrogen and phosphorus.

Year 1997, Volume: 28 Issue: 3, - , 26.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Tahsin Karadoğan This is me

Hakan Özer This is me

Erol Oral This is me

Publication Date April 26, 2013
Published in Issue Year 1997 Volume: 28 Issue: 3

Cite

APA Karadoğan, T., Özer, H., & Oral, E. (2013). GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(3).
AMA Karadoğan T, Özer H, Oral E. GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2013;28(3).
Chicago Karadoğan, Tahsin, Hakan Özer, and Erol Oral. “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28, no. 3 (April 2013).
EndNote Karadoğan T, Özer H, Oral E (April 1, 2013) GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28 3
IEEE T. Karadoğan, H. Özer, and E. Oral, “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 28, no. 3, 2013.
ISNAD Karadoğan, Tahsin et al. “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28/3 (April 2013).
JAMA Karadoğan T, Özer H, Oral E. GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28.
MLA Karadoğan, Tahsin et al. “GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 28, no. 3, 2013.
Vancouver Karadoğan T, Özer H, Oral E. GÜBRELEMENİN PATATESİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28(3).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/