Tatlı mısır insan gıdası için üretilir ve tane kalitesi başlıca genotipe bağlıdır. Bu çalışma Erzurum/Türkiye için uygun tatlı mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla 2017 ve 2018 sezonlarında tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Tatlı mısır çeşitlerinin koçan uzunluğu, koçan çapı, koçan ağırlığı, bin tane ağırlığı, suda çözünür kuru madde oranı, ham protein oranı ve tane nem oranı incelenmiştir. İncelenen özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar olduğu belirlenmiştir. En yüksek kocan uzunluğu Khan F1 (19.8 cm), koçan çapı Baron F1 (50.5 mm), koçan ağırlığı Baron F1 (323.5 g), 1000-tane ağırlığı Signet (358.8 g), suda çözünür kuru madde oranı Tanem F1 (% 20.3) ve ham protein oranı ise BATEM Tatlı (% 16.5) çeşitlerinden elde edilmiştir. Hasat sonrası yedinci günde, tarla ve buzdolabı koşullarında tane nem içeriğindeki azalma en az Baron F1, suda çözünür kuru madde içeriğindeki azalma en az Khan F1 çeşidinde olmuştur. İki yıllık çalışmanın kalite özelliklerine ait sonuçlar esas alındığında Erzurum yöresinde taze tüketim amacıyla kaliteli tatlı mısır üretimi için Tanem F1 çeşidi tercih edilebilir.
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FYL-2018-6631
Sweet corn is produced for human consumption and its grain quality primarily depends on the genotype. This study was carried out during the 2017 and 2018 seasons, in order to determine the suitable sweet corn varieties for Erzurum, Turkey. A randomized complete block design was used. Ear length (EL), ear diameter (ED), ear weight (EW), 1000-kernel weight (TKW), soluble solid content (SSC), crude protein content (CPC), and grain moisture content (GMC) of the 11 sweet corn varieties were investigated. Significant differences were determined among the varieties in terms of the investigated traits. The highest EL obtained from Khan F1 (19.8 cm), ED from Baron F1 (50.5 mm), EW from Baron F1 (323.5 g), TKW from Signet (358.8 g), SSC at harvest from Tanem F1 (20.3%), and CPC from BATEM Tatlı (16.5 %). At seven days post-harvest, the lowest reductions in grain moisture content were determined in Baron F1 both in the field and refrigerator conditions. The lowest losses in SSC both in the field and refrigerator conditions were determined in Khan F1. Based on the results of the two-year research in terms of all the quality traits, Tanem F1 variety can be the first choice for the production for fresh consumption in the Erzurum region.
FYL-2018-6631
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Project Number | FYL-2018-6631 |
Publication Date | September 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 51 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/