Research Article
BibTex RIS Cite

Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması

Year 2022, Volume: 53 Issue: 1, 24 - 30, 01.01.2022
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.952935

Abstract

Bu araştırma, Mersin ilindeki tarım personelinin et tüketimine yönelik tutum ve davranışları ile hayvan refahı konusundaki görüşlerini incelemek amacıyla 2020 yılı Eylül-Kasım aylarında anket yoluyla yüz yüze görüşülerek yürütülmüştür. G*Power 3.0.10 yazılımı ile minumum örnek hacminin hesaplanmasında Priori power analizi T testi yaklaşımından yararlanılmıştır. Buna göre, etki büyüklüğü (d) 0,29; 0,80 güç (1-β); %95 güven aralığında ve 0,05 hata payı (α) ile minimum örnek hacmi 96 olarak hesaplanmıştır. Çalışma, anketlerin eksik ya da tutarsız olabileceği de göz önünde tutularak araştırmaya katılmayı kabul eden 100 kişi (n) ile yürütülmüştür. Mersin ilindeki tarım personelinin öncelikli olarak “kırmızı eti” (%48,3) ve en çok da “sığır” etini (%44,3) ve “koyun” (%40,1) etini tercih ettiği gözlenmiştir. Kırmızı eti tercih etmeme nedeni öncelikli olarak pahalı olmasından (%63,7) kaynaklanmaktadır. Katılımcılar arasında kırmızı eti tercih etme nedeninde ise ilk sırayı etin besleyici niteliği (%40,1) almaktadır. Tüketicilerin yarısından fazlası kırmızı eti en çok kendi belirledikleri kasaptan satın aldığı (%51,9), bunun nedeni ise satış yerinin güvenilir (%71,1) olmasını belirtilmiştir. Kırmızı et en çok kıyma şeklinde satın alınırken (%40), porsiyonluk et ise en çok kuşbaşı şeklinde satın alınmaktadır (%74,6). Kırmızı et tüketim şekli ise en çok mangalda (ızgara) (%31,9) formunda tüketilmektedir. Katılımcılar hayvan refahı konusunda en çok “bakım-besleme” parametresinde (%36,2) endişe duyarken, çiftlik hayvanlarının yaşamlarında öncelikli (%23,4) olarak “olumsuz fiziki şartlar” parametresinin düzeltilmesinin gerekliliğini beyan etmişlerdir. Tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi amacıyla kırmızı etin besin madde içeriği ve insan sağlığındaki önemi hakkında çeşitli bilgilendirmeler yapılmalı ayrıca, tüketicilerin hayvan refahı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir

Thanks

Bu çalışmanın planlanması ve anket sorularının hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Mürsel Küçük’ e katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

References

  • Aktaş, G., 2020. Canlı Hayvan ve Karkas İthalatının Kırmızı Et Fiyatlarına Etkisi: Türkiye’de İthalatın Regülasyonu. Gümrük ve Ticaret Derg., 7(21): 12-29.
  • Anonymous, 2020., OECD. Meat Consumption. https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm [Erişim tarih: 5.05.2021].
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H., 2004. Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, (pp. 348-354), 1-4 Eylül 2004; Isparta, Türkiye.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Ülker, H., 2004. Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, (pp. 361-364), 1-4 Eylül 2004; Isparta, Türkiye.
  • Doğan, N., 2019. TRA1 Bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) Hanelerin Kırmızı Et, Tavuk Eti ve Balık Eti Tüketimine Yönelik Mevcut Durum Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Derg., 6(2): 285–295/https://doi.org/10.30910/ turkjans.557121
  • Ergönül, B., 2011. Meat Consumption and Buying Behaviors of Consumers Living in Manisa City Center, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(3): 286-290/ 10.3923/javaa.2011.286.290
  • Faul, F., Erdfelder, E., Lang, A.G., Buchner, A., 2007. G*Power 3: A flexible statistical power analysis program for the social, behavioral, and biomedical sciences. Behavior Research Methods, 39: 175-191/ https://doi.org/10.3758/BF03193146
  • Karakaş, G., 2010. Tokat İli Kentsel Alanda Et ve Et Ürünleri Tüketiminde Tüketici Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Tokat.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E., 2008. Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2): 113-120.
  • Karlı, B., Bilgiç, A. 2007., Factors Affecting Meat and Meat Products Consumption Quantities in Sanliurfa Province. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1): 127-136. https://dergipark.org.tr/en/pub/ akdenizfderg/issue/1576/19550
  • Lorcu, F., Bolat, BA., 2012. Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 71-85. Man HÖ. 2016. Van’da Kırmızı Et Tüketim Alışkanlığı ve Tüketicilerin Hayvan Refahı Konusundaki Görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi)., Van.
  • Onurlubaş, E., 2011. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi: Tokat İli Örneği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Tokat.
  • Orak, S., Akgün, S., Orhan, H., 2006. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2) : 5-11.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Aral, Y., 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 16 (3) : 171-179/ https://dergipark.org.tr/en/ pub/eujhs/issue/44521/552191
  • Saygın, Ö., Demirbaş N., 2018. Türkiye’de Kırmızı Et Tüketimi: Sorunlar ve Öneriler. Selçuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 32(3) : 567-574/ https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.138
  • Saygi, H., Bayhan B., 2011. Analysis of Turkey’s Import Demand of Fishery Products. African Journal of Agricultural Research, 6(7) : 1853-1856/https://doi.org/ 10.5897/AJAR10.1130.
  • Sert, H., Uzmay A., 2017. Dünya’da hayvan refahı uygulamalarının ekonomik ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(4): 263-276.
  • Soro, N., Gültekin, U., 2020. Red Meat Consumption Structure and Consumer Behavior in the Urban Area of Adana Province . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 35 (2): 143-150 . DOI: 10.36846/CJAFS.2020.28
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, AA., Kandemir, Ç., Koşum, N., 2020. Analysis of Red Meat Consumption Preferences of Youth: A Case Study for Ege University Students, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1) : 63-71/ https://doi.org/10.20289/zfdergi.587525
  • Tosun, Ö.O, Hatırlı SA., 2009. Tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi: Antalya ili örneği. Suleyman Demirel University Journal of Faculty of Economics, Administrative Sciences, 14(2) : 433-445/https://dergipark.org.tr/ en/pub/sduiibfd/issue/20830/223128
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Konca, Y., 2010. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 51(1) : 21-30.

Investigation of the Awareness Level of Consumers about Red Meat Consumption and Animal Welfare

Year 2022, Volume: 53 Issue: 1, 24 - 30, 01.01.2022
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.952935

Abstract

This study was conducted by interviewing 100 people face-to-face with the aim of examining the attitudes and behaviors of agricultural personnel towards meat consumption and their views on animal welfare in September–November 2020 in Mersin Province. T test approach was conducted in Priori power analysis to calculate the minimum sample size with G*Power 3.0.10 software. Accordingly, the minimum sample size with 0.29 effect size (d=0.29), 0.80 power level (1-β=0.80), 95% confidence interval, and 0.05 significance level (α) was calculated as 96. Considering that the questionnaires may be incomplete or inconsistent, 100 people (n) who voluntarily participated in the study were included in the study. It was observed that the agricultural personnel in Mersin province preferred primarily “red meat” (48.3%) and mostly “beef” meat (44.3%) and “sheep” (40.1%). The reason for not choosing red meat is primarily because it is expensive (63.7%). Among the participants, the first reason for preferring red meat is the nutritious nature of meat (40.1%). More than half of the consumers stated that they mostly bought red meat from the butcher of their choice (51.9%), and this was because the place of sale was reliable (71.1%). Red meat is mostly purchased as minced meat (40%), while portioned meat is mostly purchased as “cubed” (74.6%). Red meat consumption method is mostly consumed in the form of barbecue (grilled) (31.9%). While the participants were most concerned about animal welfare in the “care-feeding” parameter (36.2%), they declared that the “negative physical conditions” parameter should be corrected as a priority (23.4%) in life’s livestock. In order to make the consumer more conscious, various information should be given about the nutrient content of red meat and its importance in human health. In addition, the consumers need to be made aware of animal welfare.

References

  • Aktaş, G., 2020. Canlı Hayvan ve Karkas İthalatının Kırmızı Et Fiyatlarına Etkisi: Türkiye’de İthalatın Regülasyonu. Gümrük ve Ticaret Derg., 7(21): 12-29.
  • Anonymous, 2020., OECD. Meat Consumption. https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm [Erişim tarih: 5.05.2021].
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H., 2004. Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, (pp. 348-354), 1-4 Eylül 2004; Isparta, Türkiye.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Ülker, H., 2004. Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, (pp. 361-364), 1-4 Eylül 2004; Isparta, Türkiye.
  • Doğan, N., 2019. TRA1 Bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) Hanelerin Kırmızı Et, Tavuk Eti ve Balık Eti Tüketimine Yönelik Mevcut Durum Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Derg., 6(2): 285–295/https://doi.org/10.30910/ turkjans.557121
  • Ergönül, B., 2011. Meat Consumption and Buying Behaviors of Consumers Living in Manisa City Center, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(3): 286-290/ 10.3923/javaa.2011.286.290
  • Faul, F., Erdfelder, E., Lang, A.G., Buchner, A., 2007. G*Power 3: A flexible statistical power analysis program for the social, behavioral, and biomedical sciences. Behavior Research Methods, 39: 175-191/ https://doi.org/10.3758/BF03193146
  • Karakaş, G., 2010. Tokat İli Kentsel Alanda Et ve Et Ürünleri Tüketiminde Tüketici Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Tokat.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E., 2008. Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2): 113-120.
  • Karlı, B., Bilgiç, A. 2007., Factors Affecting Meat and Meat Products Consumption Quantities in Sanliurfa Province. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1): 127-136. https://dergipark.org.tr/en/pub/ akdenizfderg/issue/1576/19550
  • Lorcu, F., Bolat, BA., 2012. Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 71-85. Man HÖ. 2016. Van’da Kırmızı Et Tüketim Alışkanlığı ve Tüketicilerin Hayvan Refahı Konusundaki Görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi)., Van.
  • Onurlubaş, E., 2011. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi: Tokat İli Örneği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Tokat.
  • Orak, S., Akgün, S., Orhan, H., 2006. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2) : 5-11.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Aral, Y., 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 16 (3) : 171-179/ https://dergipark.org.tr/en/ pub/eujhs/issue/44521/552191
  • Saygın, Ö., Demirbaş N., 2018. Türkiye’de Kırmızı Et Tüketimi: Sorunlar ve Öneriler. Selçuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 32(3) : 567-574/ https://doi.org/10.15316/SJAFS.2018.138
  • Saygi, H., Bayhan B., 2011. Analysis of Turkey’s Import Demand of Fishery Products. African Journal of Agricultural Research, 6(7) : 1853-1856/https://doi.org/ 10.5897/AJAR10.1130.
  • Sert, H., Uzmay A., 2017. Dünya’da hayvan refahı uygulamalarının ekonomik ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(4): 263-276.
  • Soro, N., Gültekin, U., 2020. Red Meat Consumption Structure and Consumer Behavior in the Urban Area of Adana Province . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 35 (2): 143-150 . DOI: 10.36846/CJAFS.2020.28
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, AA., Kandemir, Ç., Koşum, N., 2020. Analysis of Red Meat Consumption Preferences of Youth: A Case Study for Ege University Students, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1) : 63-71/ https://doi.org/10.20289/zfdergi.587525
  • Tosun, Ö.O, Hatırlı SA., 2009. Tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi: Antalya ili örneği. Suleyman Demirel University Journal of Faculty of Economics, Administrative Sciences, 14(2) : 433-445/https://dergipark.org.tr/ en/pub/sduiibfd/issue/20830/223128
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Konca, Y., 2010. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 51(1) : 21-30.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Adile Tatlıyer Tunaz 0000-0002-4239-7072

Ali Kaygısız 0000-0002-5302-2735

Oğuz Arslan 0000-0002-2344-5729

Publication Date January 1, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 53 Issue: 1

Cite

APA Tatlıyer Tunaz, A., Kaygısız, A., & Arslan, O. (2022). Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1), 24-30. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.952935
AMA Tatlıyer Tunaz A, Kaygısız A, Arslan O. Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2022;53(1):24-30. doi:10.17097/ataunizfd.952935
Chicago Tatlıyer Tunaz, Adile, Ali Kaygısız, and Oğuz Arslan. “Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi Ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53, no. 1 (January 2022): 24-30. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.952935.
EndNote Tatlıyer Tunaz A, Kaygısız A, Arslan O (January 1, 2022) Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53 1 24–30.
IEEE A. Tatlıyer Tunaz, A. Kaygısız, and O. Arslan, “Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 53, no. 1, pp. 24–30, 2022, doi: 10.17097/ataunizfd.952935.
ISNAD Tatlıyer Tunaz, Adile et al. “Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi Ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53/1 (January 2022), 24-30. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.952935.
JAMA Tatlıyer Tunaz A, Kaygısız A, Arslan O. Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2022;53:24–30.
MLA Tatlıyer Tunaz, Adile et al. “Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi Ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 53, no. 1, 2022, pp. 24-30, doi:10.17097/ataunizfd.952935.
Vancouver Tatlıyer Tunaz A, Kaygısız A, Arslan O. Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimi ve Hayvan Refahı Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2022;53(1):24-30.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/