Bu çalışma, patatesin bazı kalite özellikleri üzerine ön sürgünlendirme ve dikim zamanlarının etkilerini belirlemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Erzurum’da yapılmıştır. Denemede dört farklı önsürgünlendirme (23 Mart, 3 Nisan, 23 Nisan ve Kontrol) üç dikim zamanı (5, 15 ve 25 Mayıs) ve iki çeşit (Binella ve Slaney) bulunmaktadır. Deneme “Şansa Bağlı Tam Bloklar” Deneme Deseninde “Bölünen Bölünmüş Parseller” düzenlemesine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Deneme faktörlerinin ortalamasına göre, yıllar arasında yumru özgül ağırlığı, kuru madde, nişasta, protein oranları ve cips verimliği yönünden istattistiki olarak farklılık olup, cipsin yağ çekme oranı yönünden farklılık olmamıştır. Ön sürgünlendirme zamanlarına göre, en fazla kuru madde, protein, cips oranı ve chipsin yağ çekme oranları 23 Mart uygulamasında, özgül ağırlık ve nişasta oranı ise 3 Nisan’daki uygulamadan tespit edilmiştir. Dikim zamanlarına göre en fazla özgül ağırlık 5 ve 15 Mayıs dikimlerinde, kuru madde ve chipsin yağ çekme oranı 3 Nisan, protein oranı ise 25 Mayıs dikimlerinde belirlenmiştir. Slaney çeşiinin özgül ağırlık, kuru madde, nişasta ve cipsin yağ çekme oranı Binella çeşidine göre yüksek, protein oranı ise düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, ön sürgünlendirme ve dikim zamanları arasında farklılık olmamasına rağmen, yüksek cips verimliliği ve cipsin düşük yağ çekme oranı için ön sürgünlendirme süresi ve dikim zamanları bakımından çeşitler arasında farklılık olduğunu, buna göre incelenen çeşitlerden slaney çeşidinde diğer çeşitlere göre daha uzun süre ön sürgünlendirme ve daha geç dikim yapılmalıdır.
This study was carried out in Erzurum in 2015 and 2016 to determine the effects of pre-shooting and planting times on some quality characteristics of potatoes. In the experiment, there were four different pre-sprouting (23 March, 3 April, 23 April, and Control), three planting times (5, 15, and 25 May), and two varieties (Binella and Slaney). The experimental design was the “Randomized Complete Blocks Design” in “Split Split Parcel” arranged as three planting times (5th, 15th, and 25th days of May), two varieties (Binella and Slaney), and four pre-shooting times (March 23, April 3, April 13, and Control) with four replications. According to the average of the trial factors, there was a statistical difference between the years in terms of tuber specific weight, dry matter, starch, protein ratios, and chips yield, but there was no difference in terms of chips’ oil absorption rate. According to the pre-shooting times, the highest dry matter, protein, chip ratio, and oil absorption rates of the chips were determined in the application on March 23, while the specific gravity and starch ratio were determined from the application on April 3. According to the planting times, the maximum specific gravity was determined in the 5th and 15th May plantings, the oil absorption rate of the dry matter and chips was determined on the 3rd of April, and the protein ratio was determined in the 25th of May plantings. The specific gravity, dry matter, starch, and oil absorption ratio of chips were higher in Slaney variety, and protein ratio was lower than Binella variety. As a result, although there is no difference between pre-sprouting and planting times, there were differences between cultivars in terms of pre-sprouting time and planting time for high chips productivity and chips efficiency and low oil absorption rate of chips, and accordingly, among the examined cultivars, Slaney cultivar took longer time than the other cultivars. İt has been suggested that a period of pre-sprouting should be required and a later planting should be done.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 53 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/