Bu çalışma, et ve et ürünleri fiyatları ile yem fiyatları arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla değişkenler arasındaki nedensellik ve uzun dönem ilişkileri Granger nedensellik testi ve ARDL modeli yaklaşımları kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın verileri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan Et Tüketici Fiyat Endeksi (MCPI) ve Yem Fiyat Endeksi'nden (FPI) oluşturulmuştur. Veri seti, Ocak 2016 ile Ekim 2021 arasındaki dönemi kapsayan 70 gözlemden oluşmaktadır. Granger nedensellik testi sonuçları, FPI'nin MCPI'nin Granger nedeni olduğunu göstermektedir. Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) modelinin uzun dönemli tahmin sonuçlarına göre, FPI'deki %1'lik bir artış MCPI'yi %0,97 artırmaktadır. Yaklaşık 4 ayda kısa dönemdeki sapmaların düzeleceği ve sistemin uzun dönem dengesine yakınsayacağı tahmin edilmektedir. Et ve et ürünleri fiyatlarının yem fiyatlarından önemli ölçüde etkilendiğini gösteren çalışmanın sonuçları dikkate alındığında, yem bitkileri ve yem sanayine yönelik teşviklerin et fiyatlarını olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip olduğu ifade edilebilir.
This study aims to understand the relationship between meat and meat product prices and feed prices. For this purpose, causality and long-run relationship between variables are examined using the Granger causality test and autoregressive distributed lag model approaches. The data of the study is formed from the Meat Consumer Price Index and Feed Price Index shared by the Turkish Statistical Institute. The data set is composed of 70 observations covering the period from January 2016 to October 2021. The results of the Granger causality test show that the Feed Price Index is the Granger cause of the Meat Consumer Price Index. According to the long-run estimation results of the autoregressive distributed lag model, a 1% increase in the Feed Price Index increases the Meat Consumer Price Index by 0.97%. It is estimated that the deviations from the long-run equilibrium will be adjusted in approximately 4 months. Considering the results of the study showing that the prices of meat and meat products are significantly affected by feed prices, it can be concluded that the subsidies to the feed crops and feed industry has the potential to impact meat prices positively
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | May 23, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 54 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/