Research Article

Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım

Volume: 4 Number: 7 November 28, 2018
  • Timuçin Buğra Edman

Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım

Abstract

Bu yazıda, iki farklı milletten, iki farklı yazarın bakış açısıyla, birbirinden çok uzak zamanlarda yazmış olsalar da aslında bir o kadar da yakın konuları ele aldıkları iki romanın mukayesesi amaçlanmaktadır. Elbette bu mukayese iki romanın olay örgüsünü ya da basit bir şekilde işleyişini siyah ve beyaz renkleri kontrast biçimde karşılaştırmaktan, ya da ayni renklerin benzerliklerini ortaya koymaktan uzaktır. Zira metinlerarasılık ilkesine bakacak olursak, zaten o ya da bu şekilde her eseri başka bir esere bir bakıma en azından ucundan kıyısından yakınlaştırıp irdeleyebiliriz. Ne var ki burada ana hedef  Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore adlı romanında Mütareke yıllarının çürümüş ve yozlaşmış insanlarını anlatırken bir pasif direniş olgusunun benzerinin nasıl Naipaul’un Taklitçiler adlı romanında benzer bir dejenere ortamda ortaya çıktığını görmeye çalışacağız. Esasen burada olan yozlaşmanın, pasif direnişin ve çürümüşlüğün temelde insan soyunun gelebileceği bir nokta olduğunu gösterilirken, ana argüman, zihinlerin infiale sebep olan sömürgeci zihniyetten azâd edilebileceği konusudur.

Keywords

References

  1. Appiah, A. (2008). The Ethics of Identity, Princeton, NJ: Princeton University Press. Césaire, A., Ayas, G., &
  2. Kelley, R. D. (2005). Sömürgecilik Üzerine Söylev: Fransız Irkçılığının Fikri Ve Tarihsel Temelleri, İstanbul:
  3. Doğu Kütüphanesi. Fanon, F., & Koytak, C. (2014). Siyah Deri Beyaz Maske, İstanbul: Versus Kitap. Ziya
  4. Gökalp. (2010). Türkçülüğün Esasları, Ankara: Alter Yayıncılık. Johnston, D., & Saad-Filho, A. (2005).
  5. Neoliberalism: A Critical Reader, London: Pluto Press. Karaosmanoğlu, Y. K. (2012). Sodom ve Gomore,
  6. İstanbul: İletişim Yayınları. Memmi, A., & Bononno, R. (2006). Decolonization And The Decolonized,
  7. Minneapolis: University of Minnesota Press. Naipaul, V. S. (2014). Taklitçiler, çev: S. Yeşilbağ, İstanbul: Can
  8. Yayınları. Said, E. W. (2014). Şarkiyatçılık: Batının Şark Anlayışları, İstanbul: Metis Yayınları. Thiong’o, N. W.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Timuçin Buğra Edman This is me

Publication Date

November 28, 2018

Submission Date

July 26, 2018

Acceptance Date

August 8, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 4 Number: 7

APA
Edman, T. B. (2018). Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım. Aydın Türklük Bilgisi, 4(7), 1-10. https://izlik.org/JA94DS26GS
AMA
1.Edman TB. Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım. ATD. 2018;4(7):1-10. https://izlik.org/JA94DS26GS
Chicago
Edman, Timuçin Buğra. 2018. “Direniş Ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom Ve Gomore Romanı Ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım”. Aydın Türklük Bilgisi 4 (7): 1-10. https://izlik.org/JA94DS26GS.
EndNote
Edman TB (November 1, 2018) Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım. Aydın Türklük Bilgisi 4 7 1–10.
IEEE
[1]T. B. Edman, “Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım”, ATD, vol. 4, no. 7, pp. 1–10, Nov. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA94DS26GS
ISNAD
Edman, Timuçin Buğra. “Direniş Ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom Ve Gomore Romanı Ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım”. Aydın Türklük Bilgisi 4/7 (November 1, 2018): 1-10. https://izlik.org/JA94DS26GS.
JAMA
1.Edman TB. Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım. ATD. 2018;4:1–10.
MLA
Edman, Timuçin Buğra. “Direniş Ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom Ve Gomore Romanı Ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım”. Aydın Türklük Bilgisi, vol. 4, no. 7, Nov. 2018, pp. 1-10, https://izlik.org/JA94DS26GS.
Vancouver
1.Timuçin Buğra Edman. Direniş ve Benlik: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Sodom ve Gomore Romanı ile V.S. Naipaul’un Taklitçiler Romanındaki Kimlik Meselesi Üzerine Mukayeseli Bir Yaklaşım. ATD [Internet]. 2018 Nov. 1;4(7):1-10. Available from: https://izlik.org/JA94DS26GS


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)