Araştırma Makalesi

II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği

Cilt: 9 Sayı: 4 31 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği

Öz

Bu çalışmada II. Meşrutiyet devri Pan-İslamizm tartışmalarına yer verilmiştir. Özellikle Batıcıların yayın organı olan İçtihad dergisinde bu kavramla ilgili tartışmalar konu edinmiş ve Batıcı bir aydın olan Celâl Nûri’nin Pan-İslamizm’e yaptığı katkılar üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda İçtihad dergisinde çıkan Pan-İslamizm muhtevalı makaleler ve Celâl Nûri’nin 1913 yılında yayınlanan ‘’İttihad-ı İslam’’ adlı eseri incelenmiştir. Tüm bu verilerden hareketle özellikle Celâl Nûri’nin Pan-İslamizm fikrine yaptığı katkılar irdelenmiştir. Sonuç olarak Celâl Nûri’nin tüm II. Meşrutiyet devri aydınları içinde Pan-İslamizm fikrine en fazla katkısı olan Osmanlı aydını olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ABDULAZİM BANARİ, ‘’ Âlem-i İslam’da İntibah’’, İçtihad, 30 Mayıs 1329 (12 Haziran 1913), Dördüncü Sene, Numro: 68.
  2. ALİ BAŞ HANBE, ‘’İttihad-ı İslam’’, İçtihad, 2 Mayıs 1329 (15 Mayıs 1913), Dördüncü Sene, Numro: 64.
  3. AKSANYAR, N., Çağdaşlaşmaya Giden Yolda Celal Nuri ve Fikir Alanında Etkinliği, Doktora Tezi, Ankara 1993.
  4. ARTUÇ, N. ve Uzunaslan, A., ‘’İttihat ve Terakki’nin Ortadoğu ve Uzakdoğu’daki Panislamizm Politikalarına İlişkin Şekip Arslan’ın Yayınlanmamış Mektupları’’, SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 2004, S.2, s .39-52.
  5. ATAMAN, B., ‘’Türkiye’de İlk Basın Yasakları ve Abdülhamid Sansürü’’, Marmara İletişim Dergisi, S. 14, Ocak 2009, İstanbul, s.21-49.
  6. AYDIN, C., İslam Dünyası Fikri: Küresel Bir Entelektüel Tarih Çalışması, Alfa Yayınları, (çev: Hasan Aksakal), İstanbul 2021.
  7. BAĞLAMA, C., Bir Geçiş dönemi Aydını Olarak Celâl Nûri (İleri) ve Görüşleri, Doktora Tezi, İstanbul 2000.
  8. BAYUR, Yusuf H., Türk İnkılabı Tarihi: Fikir Cereyanları, İnkılap Hareketleri, İç Didişmeler, Birinci Genel Savaşın Patlak Vermesi, TTK Basımevi, C.1, Kıs: 4, Ankara 1991.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

12 Eylül 2022

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Sivri, P. M. (2022). II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 9(4), 1362-1385. https://izlik.org/JA77XG45WN
AMA
1.Sivri PM. II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği. ATDD. 2022;9(4):1362-1385. https://izlik.org/JA77XG45WN
Chicago
Sivri, Pir Murat. 2022. “II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 9 (4): 1362-85. https://izlik.org/JA77XG45WN.
EndNote
Sivri PM (01 Aralık 2022) II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 9 4 1362–1385.
IEEE
[1]P. M. Sivri, “II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği”, ATDD, c. 9, sy 4, ss. 1362–1385, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77XG45WN
ISNAD
Sivri, Pir Murat. “II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 9/4 (01 Aralık 2022): 1362-1385. https://izlik.org/JA77XG45WN.
JAMA
1.Sivri PM. II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği. ATDD. 2022;9:1362–1385.
MLA
Sivri, Pir Murat. “II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 9, sy 4, Aralık 2022, ss. 1362-85, https://izlik.org/JA77XG45WN.
Vancouver
1.Pir Murat Sivri. II. Meşrutiyet Devri Pan-İslamizm Tartışmaları: İçtihad Dergisi ve Celâl Nûri Örneği. ATDD [Internet]. 01 Aralık 2022;9(4):1362-85. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77XG45WN

 

Copyright and Licensing Policy

Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi adopts an open access publishing policy in accordance with the Budapest Open Access Initiative (BOAI).

Copyright in published articles remains with the author(s). By submitting a manuscript, authors retain the copyright to their work and grant the journal the right of first publication. Authors do not transfer ownership of copyright to the journal.

The journal provides immediate and free open access to all published content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0):
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Under the CC BY-NC 4.0 license, users may read, download, copy, distribute, share, reproduce, adapt, translate, and otherwise reuse the published material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the original author(s) and source, a link to the license is provided, and any changes are indicated where applicable.

Any use of the published material for commercial purposes is not permitted under the CC BY-NC 4.0 license.

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions, interpretations, and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board.

The journal does not claim ownership of the copyright in published articles.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). Individual articles are licensed under the CC BY-NC 4.0 license.

 

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiYnkucG5nIiwicGF0aCI6IjkwMWYvMjY0NS82ZDAyLzZhNzNiZGFhMDQ1YjU3LjY0NjA0OTIwLnBuZyIsImV4cCI6MTc4NTk3MzY5MCwibm9uY2UiOiI2MmM2ODQzMmQxZDY5NzY2ZmI5ZTkxOGQ4MmY4MzdmOSJ9.y4SC5MPockrmqFSBIeba9s6E_Jf6fjC9K-Fn6WAkhGM

         download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiaW1hZ2UucG5nIiwicGF0aCI6ImM1NTQvZmM4OS8yMmIxLzZhNzNiZTM1OGFmMDk5LjE5Mzg2NTI0LnBuZyIsImV4cCI6MTc4NTk3MzgyOSwibm9uY2UiOiJjMTYzMzJlZDA1NzkzOTUyOWE5YWEwMzM0YzNkOWJhOSJ9._tQb_6jWIXbyfAStrBGmJMpaWAJV86U8BAHyYGxkyUU   

Journal Performance & Bibliometric Indicators (2025)

2025 SOBİAD Journal Metrics
Citation Count: 90 • Impact Value: 0.205 • Quartile: Q2

https://atif.sobiad.com/ 

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiUTIucG5nIiwicGF0aCI6IjU4MDMvM2Y2My8wMzJmLzZhNzNjOGRlNTUxMmM4LjMxOTI1MzY0LnBuZyIsImV4cCI6MTc4NTk3NjU1OCwibm9uY2UiOiI5NzA2NTcwYjJjZGVhZmM4ODU2NDljNWJkZjNhNjQ3ZSJ9.S8EaUu-fmZna_dXRXNuK26x6n-V5w3fzzPHpnIYT6-o