Araştırma Makalesi

Geleneksel Keçecilikte Usta Çırak İlişkisi ve Günümüzdeki Durumu

Cilt: 11 Sayı: 3 6 Kasım 2024
PDF İndir
EN TR

Geleneksel Keçecilikte Usta Çırak İlişkisi ve Günümüzdeki Durumu

Öz

Dünyada her kültürde görülmeyen keçecilik ve keçe, geçmişte yaylak kışlak arasında yaşayan toplulukların günlük hayatında büyük öneme sahipti. Günümüzde de yünün doğal ve sağlıklı bir malzeme olması bununla beraber farklı sanat disiplinlerinde kullanılabilirliği keçenin daha fazla üretilmesine, keçecilik mesleğinin de daha fazla araştırılmasına neden olmaktadır. Geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutmuş keçeciliğe dair yapılan çalışmalar incelendiğinde söz konusu mesleği usta-çırak ilişkisi özelinde ele alan çalışma yapılmadığı gözlenmektedir ve bu durum araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, keçecilik mesleği özelinde “usta-çırak ilişkisinin” tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ile günümüzdeki durumunu tespit etmek amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda “Keçecilik özelinde mesleki aktarım olan usta-çırak ilişkisinde nasıl bir dönüşüm yaşanmıştır?” problematiğinin cevapları aranmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda keçecilik mesleğinin aktarım araçlarından olan usta-çırak ilişkisinin tarihsel süreçteki evrimini ve günümüzdeki durumunu keşfedebilmek için nitel yöntemlerden olan etnografik vaka analizi kullanılmıştır. Doküman incelemesi, katılımcı gözlem ve yapılandırılmamış görüşme teknikleri bu araştırmanın veri toplama araçlarını oluşturmaktadır. Doküman incelemesi, gözlem ve görüşme veri toplama araçlarıyla elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Etik Kurul Raporu dosyaya eklenmiştir.

Kaynakça

  1. Atiş-Özhekim, D. (2009). Keçenin hikayesi ve sanatsal üretimler. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 1 (1), 123-133.
  2. Atlıhan, Ş. (1992). Fethiye yörüklerinde yaşayan keçeler. Türkiyemiz,(22), 52-57.
  3. Bakır, M. A. (1991). Ahilik ve mesleki eğitim. (Tez No: 492957), [Doktora tezi, Marmara Üniversitesi]. Yöktez Merkezi.
  4. Başar-Ergenekon. (1999). Tepme keçelerin tarihi gelişimi renk, desen, teknik ve kullanım özellikleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  5. Bayram, S. (1996). Ahiliğe genel bir bakış, ahlak ve hoşgörü. Erdem, 8 (23), 583-598.
  6. Darı, A. B. (2017). Bir sosyal bütünleşme aracı olarak ahilik. (Tez No: 492957), [Doktora tezi, Marmara Üniversitesi]. Yöktez Merkezi.
  7. Diyarbekirli, N. (1972). Hun sanatı. Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  8. Eti, E. (1987). Karapınar tülü halıları. Türkiyemiz, 17 (52), 2-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Kültür Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

20 Haziran 2024

Yayımlanma Tarihi

6 Kasım 2024

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

20 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Girgiç, S., & Öz, N. D. (2024). Geleneksel Keçecilikte Usta Çırak İlişkisi ve Günümüzdeki Durumu. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 11(3), 1645-1660. https://doi.org/10.46868/atdd.2024.782

 

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal’s content is provided as open access under the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Under this license, the content may be shared, reproduced, adapted, translated, and built upon in any medium or format for non-commercial purposes, provided that proper scholarly attribution is given to the author(s) and the journal.

Requests for commercial reuse must be directed to the Editorial Board at akademiktarihvedusunce@gmail.com

The scientific, legal, and ethical responsibility for published works rests entirely with the author(s). The editors and the Editorial Board assume no responsibility or liability for the content of the published articles.

 

©  ATDD Tüm Hakları Saklıdır