Osmanlı Devleti’nin 17. ve 18. Yüzyılda Doğuda ve Batıda yaptığı uzun savaşlar ve Celali isyanları Osmanlı Devleti’nin idarî, malî, iktisadî, adlî ve içtimai nizamının bozulmasına neden oldu. Bu durum bütün Anadolu’da olduğu gibi Çukurova bölgesinde de hissedildi. Ramazanoğluları, Özeroğuluları, Kosonoğulları Yüreğir gibi Üçoklu ve Bozoklu Türkmen boyları da siyasi varlıklarını ve sosyal statülerini kaybettiler. Bu boy ve ailelerin yerlerine yeni ayan ve derebeyler hâkim olup bölgede kendi iktidarlığını tesis edip devlet nizamını tanımadılar. Osmanlı Devleti asayişsizliği görülen bu Türkmen aşiretlerini değişik yerlere iskân ettiyse de bölgedeki istikrarı sağlama konusunda istediği neticeye ulaşamadı. Ancak 1865 yılında Çukurova Türkmen Aşiretlerini yerleşik hayata geçirmek, bölgeyi tekrar devlet idaresine katmak, vergi ve asker almak, bölgeyi tarım yapılabilir bir hale getirmek için daha önce yaptığı ıslah çalışmalarından son derece farklı ve ciddi bir çalışma yaptı. Fırka-i İslahiye adı verilen bu reform ordusu ile bölge Kozanoğulları, Küçükalioğulları, Gökvelioğulları, Karsantıoğulları, Menemencioğulları gibi ayan ve derebeylerin hâkimiyetinden kurtarıldı. Bölge Türkmen aşiretleri zorla da olsa yerleşik hayata geçirildi. Yeni şehirler, kasaba ve köyler kuruldu. Böylece Çukurova ve Gâvur dağları kısa sürede devlet nizamının tesis edildiği, tarım yapılan, asker ve vergi alınan bir bölge haline geldi.
Çukurova Türkmen Aşiretleri Fırka-i İslahiye Ayan ve derebeyler kozanoğlu Turkmen Tribes ayan and feudal lords Kozanoğlu Ayan and feudal lords Kozanoglu
yok
yok
The long wars of the Ottoman Empire in the East and the West in the 17th and 18th centuries and the Celali revolts caused the administrative, financial, economic, judicial and social order of the Ottoman state to deteriorate. This situation was felt in the Çukurova region as well as in the whole of Anatolia. Türkmen tribes from Üçoklu and Bozok, such as Ramazanoğluları, Özeroğluları, Kosonoğulları Yüreğir, also lost their political existence and social status. These tribes and families were replaced by new ayans and feudal lords, and they established their own power in the region and did not recognize the state order. Ottoman Empire settled these Turkmen tribes in different places, they could not achieve the desired result in terms of ensuring stability in the region. However, in 1865, it made a very different and serious work from the previous improvement works in order to settle the Çukurova Turkmen Tribes, to reintegrate the region into the state administration, to collect taxes and soldiers, and to make the region arable. With the name Fırka-i İslahiye, the region was saved from the dominance of ayan and feudal lords such as Kozanoğulları, Küçükalioğulları, Gökvelioğulları, Karsantioğulları and Menemencioğulları. The Turkmen tribes of the region were settled, albeit forcibly. New cities, towns and villages were formed. Thus, Çukurova and Gavur Mountains became a region where state order was established, agriculture was done, soldiers and taxes were taken in a short time.
yok
Turkmen Tribes ayan and feudal lords Kozanoğlu Ayan and feudal lords Kozanoglu
yok
Turkmen Tribes ayan and feudal lords Kozanoğlu Ayan and feudal lords Kozanoglu
yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | yok |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 4 - Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi |
По всем вопросам приема статей и выпуска очередных номеров обращаться в редакцию соответствующего журнала