Amaç: Sporcular yüksek performansa ulaşmak amacı ile baskı altındadırlar, bu nedenle
performanslarını maksimize edebileceğine ve müsabakalarda kendilerine yardımcı olabileceğine
inandıkları için besin takviyesi kullanımına yönelmektedirler. Bu çalışma İstanbul Aydın
Üniversitesi öğrencisi olan profesyonel sporcuların beslenme alışkanlıkları ve besin takviyesi
kullanım oranlarının araştırılması amacıyla yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2017-2018 akademik yılında çeşitli branşlarda oynayan 23 erkek,
22 kadın olmak üzere toplam 45 sporcu üzerinde yürütülmüştür. Sporculara mevcut literatür göz
önüne alınarak araştırmacılar tarafından geliştirilen demografik özellikler, besin destek ürünü
kullanımı ile ilgili sorulardan oluşan anket uygulanmıştır.
Bulgular: Mevcut çalışmada sporcuların; %55.6’sının günde 3 ana öğün, %44.4’ünün günde
2 ara öğün yaptığı görülmektedir. Sporcuların %82.2’sinin öğün atladıkları tespit edilmiştir.
Öğle yemeği %44.4 ile en çok atlanılan öğün olup, %30.6 ile kahvaltı öğünü bunu takip
etmektedir. Ara öğün tercihi olarak kahve ve çikolata tüketiminin çok daha fazla olduğu meyve
ve kuruyemiş tercihinin ise düşük olduğu görülmektedir. Sporcuların %71.1’inin besin destek
ürünü kullanmadığı, %28.9’unun ise besin destek ürünü kullandığı görülmektedir. En fazla
kullanılan besin destek ürünleri aminoasit, karbonhidrat barları, sporcu içeceği, kreatin, kafein,
vitamin ve kilo aldırıcı tozlardır. Genel olarak sporcuların %30.8’inin güçlü olmak, %30.8’i ise
performanslarını arttırmak için besin destek ürünlerinin kullanmaktadır.
Sonuç: Neredeyse tüm sporcular spor kariyerlerinin bir döneminde besin takviyesi
kullanmaktadır ve takviye kullanımını genellikle antrenör tarafından şekillendirilmektedir. Genç
sporculara performans artışı için dengeli bir beslenme programının yeterli olduğu eğitimlerle ve
uygulamalarla aktarılarak, gereksiz besin destek ürünü kullanımının önüne geçilmesi yararlı
olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2020 |
Acceptance Date | March 13, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 1 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)