Amaç: Bu in vitro çalışmada altı farklı ağız gargarasının Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Lactobacillus casei, Staphylococus aureus üzerine antibakteriyel etkileri Agar Difüzyon Testi ile incelendi.
Gereç ve Yöntem: Farklı özellikteki ağız gargaralarının antibakteriyel etkilerini incelemek için agar plakalarının üzerine 5 mm genişliğinde 7 yuva açıldı. Her bir ağız gargarası bu yuvalara yerleştirildi ve bir tanesi kontrol grubu olarak boş bırakıldı. 24 saat sonra test edilen mikroorganizmalara karşı oluşan inhibisyon alanları ölçülerek değerlendirmeler yapıldı. Sonuçların istatistiksel analizi için Kruskal Wallis and Mann Whitney U Testi kullanıldı.
Bulgular: Test edilen ağız gargaralarının 5 farklı mikro-organizma üzerine antibakteriyel etkilerinin olduğu görüldü (P<0.05). Oluşturdukları inhibisyon zon kalınlıkları yönüyle en etkili olan preparatın altı numaralı preparat olduğu sonucuna varıldı. (P<0.05).
Sonuç: Çalışmamızda kullanılan preparatların anti bakteriyel özelliğe sahip oldukları in-vitro koşullarda gösterilmiş olsa da, klinik etkinliğin sağlanmasında ağız içi koşullar önemli rol oynar.
Aim: In this in vitro study six different mouth rinses were tested for their antimicrobial activity against five oral pathogens which is Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Bacillus
subtilis, Lactobacillus casei, Staphylococus aureus by well Agar Diffusion Test. Material and Methods: For the evaluation of antibacterial properties of materials, 7 holes prepared by 5 mm diameter on each agar plate. Different 6 mouth rinses insert in this holes but one of them lived empty for control. Inhibition zones of against the test organism measured after 24 hours. Kruskal Wallis and Mann Whitney U Test were used for evaluate of the findings by statistically. Results: According to 24 h results all tested mouth rinses have antimicrobial activity on tested
5 different organism type (P<0,05). The most effective mouth rinse was number six according inhibition zones of against the test organism. (P<0,05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 46 Issue: 1 |