Year 2010, Volume 10 , Issue 19, Pages 148 - 160 2010-05-01

BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK

Laurence BÉRARD [1] , Philippe MARCHENAY [2] , François CASABIANCA [3]


Özvarlık kavramı tam bir değişim süreci içindedir. Özvarlığın alışılmış tanımı miras ve devinim sözcüklerine sıkı sıkıya bağlıdır. Nesilden nesile geçişi içerir ve statü değişikliğine, eşyaların ve göreneklerin kullanış şekillerindeki ve işlevlerindeki değişimlere yol açar. Uzun bir zaman, sanat ve mimarlık eserleri şeklinde kendini ifade eden,ulusal tarihe bağlı olarak tanımlanan özvarlık, aynı zamanda insanların anıları ve bellekleriyle de beslenmektedir. Bu açıdan iki değişik gerçeği bir arada barındırmaktadır. Bir yandan yasa ve yönetmeliklere dayanan evrensel, hukuki ve bilge bir tanım ; diğer yandan da, kişilerin bellekleri üzerine kurulmuş ve kişiye özgü bir tanım (Rautenberg, 2003). Bu ikinci tanımda özvarlık « nesnelerin, yörelerin, dil işaretlerinin, değerlerin, sosyal gruplar tarafından benimsenmesi ve sosyal kimliklerinin oluşumunun en önemli noktası olarak görülmesine bağlıdır » (Rautenberg, 2003 : 107). Yerelleşmiş tarım ve gıda ürünleri, yerel kültürleri de içine alacak şekilde açılmış bu sorunsalın içinde yer almaktadır. Burada söz konusu olan özvarlık, bir toplum tarafından tasarlanmış ve bir yöreye sıkı sıkıya bağlı olan yöresel kültürdür. Toplumun evriminde zaman ve mekan gibi temel öğeleri sorguladığı ve büyüme, ekonomik rasyonalite ve verimliliği yerleşiklik, kökleşme ve dayanışmanın yokedilmesine bağladığı bir konumda, özvarlığın bu şekilde tanımı daha da bir önem kazanmaktadır

BİLGİ, BECERİLER, YÖRELER
Primary Language tr
Subjects Humanities, Multidisciplinary
Other ID JA74FG75TY
Journal Section Research Article
Authors

Author: Laurence BÉRARD

Author: Philippe MARCHENAY

Author: François CASABIANCA

Dates

Application Date : May 1, 2010
Acceptance Date : August 3, 2021
Publication Date : May 1, 2010

Bibtex @research article { auiibfd359187, journal = {Akdeniz İİBF Dergisi}, issn = {1302-9975}, eissn = {2667-7229}, address = {AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DEKANI DUMLUPINAR CAD. ANTALYA}, publisher = {Akdeniz University}, year = {2010}, volume = {10}, pages = {148 - 160}, doi = {}, title = {BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK}, key = {cite}, author = {Bérard, Laurence and Marchenay, Philippe and Casabıanca, François} }
APA Bérard, L , Marchenay, P , Casabıanca, F . (2010). BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK . Akdeniz İİBF Dergisi , 10 (19) , 148-160 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/auiibfd/issue/32322/359187
MLA Bérard, L , Marchenay, P , Casabıanca, F . "BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK" . Akdeniz İİBF Dergisi 10 (2010 ): 148-160 <https://dergipark.org.tr/en/pub/auiibfd/issue/32322/359187>
Chicago Bérard, L , Marchenay, P , Casabıanca, F . "BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK". Akdeniz İİBF Dergisi 10 (2010 ): 148-160
RIS TY - JOUR T1 - BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK AU - Laurence Bérard , Philippe Marchenay , François Casabıanca Y1 - 2010 PY - 2010 N1 - DO - T2 - Akdeniz İİBF Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 148 EP - 160 VL - 10 IS - 19 SN - 1302-9975-2667-7229 M3 - UR - Y2 - 2021 ER -
EndNote %0 Akdeniz İİBF Dergisi BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK %A Laurence Bérard , Philippe Marchenay , François Casabıanca %T BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK %D 2010 %J Akdeniz İİBF Dergisi %P 1302-9975-2667-7229 %V 10 %N 19 %R %U
ISNAD Bérard, Laurence , Marchenay, Philippe , Casabıanca, François . "BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK". Akdeniz İİBF Dergisi 10 / 19 (May 2010): 148-160 .
AMA Bérard L , Marchenay P , Casabıanca F . BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK. Akdeniz İİBF Dergisi. 2010; 10(19): 148-160.
Vancouver Bérard L , Marchenay P , Casabıanca F . BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK. Akdeniz İİBF Dergisi. 2010; 10(19): 148-160.
IEEE L. Bérard , P. Marchenay and F. Casabıanca , "BİLGİ VE BECERİLER, YÖRELER, ÜRÜNLER: BİYOLOJİKVE KÜLTÜREL ÖZVARLIK", Akdeniz İİBF Dergisi, vol. 10, no. 19, pp. 148-160, May. 2010