İş Etiğine İlişkin Tutumlar ve Başlıca Felsefi Kategorileri Özelinde Yönetici-Çalışan Algısı Üzerinde Karşılaştırmalı Bir İnceleme
Öz
Bu çalışmanın amacı, özel sektörde yönetici ve çalışanların iş etiğine ilişkin tutumlarının ve başlıca felsefi kategorilerinin (Makyavelizm, Sosyal Darwinizm, Ahlaki Nesnellik) genel görünümünü ortaya koymaktır. Öncelikle konuyla ilgili literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, çalışanların iş etiğine ilişkin tutumlarının demografik özelliklere göre (cinsiyet, yaş, eğitim durumu vb.) farklılıklar gösterip göstermediğinin belirlenmesi de araştırmanın alt amacı olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda Preble ve Reichel (1988)’in geliştirdiği “İş Etiğine Yönelik Tutumlar” (ATBEQ) ölçeği, Kütahya’da özel sektörde çalışan 40 yönetici ve 149 çalışana uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; iş etiğine ilişkin tutumlarda ve başlıca felsefi kategorilerinde yöneticilerin çalışanlara göre daha olumsuz tutumlara sahip oldukları sonucu tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca demografik değişkenlere göre iş etiğine ilişkin tutumlar arasındaki farklılıklara ilişkin sonuçlara bakıldığında: cinsiyet değişkeni özelinde kadınlarla erkekler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır; eğitim düzeyi, yaş ve hizmet süresi özelinde ise anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. İş görenlerin eğitim düzeyi yükseldikçe, yaşı ilerledikçe ve hizmet süreleri arttıkça daha olumlu iş etiğine ilişkin tutumlara sahip oldukları bulgusu elde edilmiştir (p<0.05).
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Allmon, D. E., Page, D., Roberts, R. (2000). Determinants of Perceptions of Cheating: Ethical Orientation, Personality and Demographics. Journal of Business Ethics, 23, 411-422.
- Al-Shaikh, F. N., Elian, M. I., Tahat, L. H. (2012). Business Students Attitudes towards Business Ethics from Kuwait. International Conference on Business,
- Economics, and Behavioral Sciences (ICBEBS’ 2012) April 13-15, Pattaya, 128-133.
- Arslan, M. (2005). İş ve Meslek Ahlakı. Siyasal Kitapevi, 2. Baskı, Ankara.
- Bageac, D., Furrer, O., Reynaud, E. (2011). Management Students’ Attitudes Toward Business Ethics: A Comparison Between France and Romania. Journal of Business Ethics, 98, 391-406.
- Barnett, T., Valentine, S. (2004). Issue Contingencies and Marketers’ Recognition of Ethical Issues, Ethical Judgments and Behavioral Intentions. Journal of Business Research, 57, 338-346.
- Cevizci, A. (2008). Etiğe Giriş. Paradigma Yayınları, İstanbul.
- Chiu, R. K. (2003). Ethical Judgment and Whistleblowing Intention: Examining the Moderating Role of Locus of Control. Journal of Business Ethics, 43, 65-74.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Kasım 2016
Gönderilme Tarihi
11 Kasım 2014
Kabul Tarihi
17 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: Özel Sayı
Cited By
An Examination of Business Ethics Attitudes Through Major Philosophical Categories
International Journal of Management and Administration
https://doi.org/10.29064/ijma.1522477