Vegan diet, which has started to show a rapid increase in our country compared to vegetarian diet is a form of diet that has strict style than vegetarian nourishment. This compulsory situation that the consumers’ diet has led, becomes more of an issue in connection with not fulfilling their expectations and the demands in the recent situation. In this study, it is aimed to manufacture Vegan keşkül in accordance with dieting, which is one of our traditional desserts. Keşkül prepared for vegans is reached for the end product that was conducted doing sensual analysis by trained panellists. Tasting questionnaire was tested upon the consumers who have vegetarian and vegan dietary sensitivity and a vegan recipe has been developed. In the developed vegan recipe, instead of animal product sourcing milk, almond milk which is suitable for vegan diet is used and instead of egg, vegan vegetable oil is preferred. The vegan keşkül has been evaluated in terms of trained panellists and consumers and the trained panellists’ show that the product is acceptable. Consumer data, on the other hand, has been concluded to be appropriate for the diet and the high level of acclaim and also the intention of the consumers’ purchasing has been affected positively.
Vejeteryan beslenmeye oranla ülkemizde hızla artış göstermeye başlayan vegan beslenme, vejeteryan beslenmeye göre daha sert çizgilere sahip bir beslenme şeklidir. Tüketicinin beslenme şeklinin getirdiği bu zorunlu durum, beklenti ve taleplerinin mevcut durumda karşılanamamasına bağlı olarak bu kişilerin beslenme tarzına uygun ürünlerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmada geleneksel tatlılarımızdan biri olan keşkülü, vegan beslenme tarzına uygun olarak üretilmesi amaçlanmıştır. Veganlar için hazırlanan keşkülün, eğitimli panelistler tarafından duyusal analizi yapılarak nihai ürüne ulaşılmıştır. Vejeteryan ve vegan beslenme hassasiyetine olan tüketiciler üzerinde ise beğeni testi yapılmış ve vegan keşkül geliştirilmiştir. Geliştirilen vegan keşkülde hayvansal kaynaklı süt yerine vegan beslenme için uygun olan badem sütü, yumurta yerine vegan bitkisel yağ kullanılmıştır. Vegan keşkül, eğitimli panelistler ve tüketiciler açısından değerlendirilmiş olup eğitimli panelistlerin veri sonuçları ürünün kabul edilebilir olduğunu göstermektedir. Tüketici verileri ise ürünün beslenme tarzlarına uygun ve genel beğeni düzeyinin oldukça yüksek ve buna bağlı olarak tüketicilerin satın alma niyetini de olumlu olarak etklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 1 |