Research Article
BibTex RIS Cite

Lead Determination in Aluminum Kitchen Wares by Atcmic Absorption Spechtrophotometer

Year 1975, Volume: 28 Issue: 1-2, 605 - 612, 30.06.1975

Abstract

in this research, lead determination atomic absorption spectrophotometer is performed in various commercially available aluminium kitchen wares. It is determined that the quantity of lead was varying between 0.0013 per cent and 0.0033 per cent and these values were at quite low levels.

References

  • 1 — Evenshtein, Z. M. : Comparative assessment of tho corrosion of A 99.50 and 99.99 aluminium exposed to contact with certain kinds of cooked meals : C. A. 76, 12913 g, (1972).
  • 2 — Evenshtein, Z. M. : Preservation of ascorbic acid in food undergoing heat treatment in enarneled and aluminium containers : C. A. 75, 139498 h, (1971).
  • 3 — Stewart, C. P. and Stolman, A. : Toxicology, Mechanisms and Analytical Methods : I. Ed. Academic Press, New York, (1960).
  • 4 — Roschnik, R. K. : The determination of lead in foods by atomic absorption spectrophotometer : Analyst, 98, 596 (1973).
  • 5 — Fasset, D. W. and Irish, D. D. : Industrial hygiene and toxicology : Il, I. Ed. Interscience Publishers, New York, (1962).
  • 6 — Donovan, P. P. and Feeley, D. T. : A method for determination of lead in blood by atomic absorption spectrophotometer : Analyst, 94, 879 (1969).
  • 7 — Jungreis, E. and West, P. W. : Micro determination of lead by thc Ring Oven technique applicable to air pollution studies : tsrael J. Chem , 7, 413 (1969).
  • 8 — Burke, K. E. : Determination of microgram amounts of antimony, bismuth, lead and tin in aluminium, ivon and niclcel - base alloys by non aqueous atomic absorption spectrophotometer : Analyst, 97, 19 (1972).
  • 9 — Güler, H. : Gida maddeleri mevzuatl : 13ölüm 34, madde 688, (1972).

Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini

Year 1975, Volume: 28 Issue: 1-2, 605 - 612, 30.06.1975

Abstract

Bu çalışmada, çeşitli imalât isimleri altında piyasada bulunan alüminyum ımıtfak kaplarında, atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile kurşun tayinleri yapıldı.
Bulunan kurşun miktarlarının 0.0013 ile % 0.0033 arasında değiştiği ve bu değerlerin oldukça düşük düzeyde olduğu saptandı.

References

  • 1 — Evenshtein, Z. M. : Comparative assessment of tho corrosion of A 99.50 and 99.99 aluminium exposed to contact with certain kinds of cooked meals : C. A. 76, 12913 g, (1972).
  • 2 — Evenshtein, Z. M. : Preservation of ascorbic acid in food undergoing heat treatment in enarneled and aluminium containers : C. A. 75, 139498 h, (1971).
  • 3 — Stewart, C. P. and Stolman, A. : Toxicology, Mechanisms and Analytical Methods : I. Ed. Academic Press, New York, (1960).
  • 4 — Roschnik, R. K. : The determination of lead in foods by atomic absorption spectrophotometer : Analyst, 98, 596 (1973).
  • 5 — Fasset, D. W. and Irish, D. D. : Industrial hygiene and toxicology : Il, I. Ed. Interscience Publishers, New York, (1962).
  • 6 — Donovan, P. P. and Feeley, D. T. : A method for determination of lead in blood by atomic absorption spectrophotometer : Analyst, 94, 879 (1969).
  • 7 — Jungreis, E. and West, P. W. : Micro determination of lead by thc Ring Oven technique applicable to air pollution studies : tsrael J. Chem , 7, 413 (1969).
  • 8 — Burke, K. E. : Determination of microgram amounts of antimony, bismuth, lead and tin in aluminium, ivon and niclcel - base alloys by non aqueous atomic absorption spectrophotometer : Analyst, 97, 19 (1972).
  • 9 — Güler, H. : Gida maddeleri mevzuatl : 13ölüm 34, madde 688, (1972).
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Medical Biochemistry - Inorganic Elements and Compounds
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Akpoyraz This is me

Publication Date June 30, 1975
Published in Issue Year 1975 Volume: 28 Issue: 1-2

Cite

APA Akpoyraz, M. (1975). Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 28(1-2), 605-612.
AMA Akpoyraz M. Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. June 1975;28(1-2):605-612.
Chicago Akpoyraz, Mustafa. “Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi Ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 28, no. 1-2 (June 1975): 605-12.
EndNote Akpoyraz M (June 1, 1975) Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 28 1-2 605–612.
IEEE M. Akpoyraz, “Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 28, no. 1-2, pp. 605–612, 1975.
ISNAD Akpoyraz, Mustafa. “Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi Ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 28/1-2 (June1975), 605-612.
JAMA Akpoyraz M. Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1975;28:605–612.
MLA Akpoyraz, Mustafa. “Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi Ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 28, no. 1-2, 1975, pp. 605-12.
Vancouver Akpoyraz M. Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile Alüminyum Mutfak Eşyalarında Kurşun Tayini. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1975;28(1-2):605-12.