Case Report
BibTex RIS Cite

A Study on the Effects of Acute Climate Changes on Blood Pressure and Hemoglobin

Year 1961, Volume: 14 Issue: 3, 95 - 100, 30.09.1961

Abstract

I — 21 medical students were included in the study, and changes in hemoglobin concentration and arterial blood pressure were examined during 13 days spent between Ankara (840), Izmir (00), Bursa Uludağ (1850), and Ankara.
2 — Hemoglobin. While an increase of %2.9 was observed in Izmir, a decrease of %4.9 was observed after three days in Uludağ. Upon returning to Ankara, a further increase of % 5.6 was recorded. Blood Pressure. In Izmir, an increase of % 1.7was observed in maximal blood pressure and 4.1.3 was observed in minimal blood pressure. In Uludağ, a decrease of %4.9 in maximal blood pressure and % 2.6 in minimal blood pressure was observed. In Ankara, a further increase of %2.5 in maximal blood pressure and %5 in minimal blood pressure was recorded.
3 — The results were compared with the findings of other authors, and it was concluded that the effects of acute climate changes on blood and blood pressure developed in a direction opposite to the expected direction within the first three days. Therefore, if this experiment could be verified by repeating it, the mechanism of action of O partial pressure could be considered different from the known one.

References

  • 1. Huff, Ren L.; Lawrence, J. H.; Sih, W. E.; Wasserman, I. R. and Hernessey, J. G.: Effect of changes in altitude on hematopoietic activity. Medicine (Baltimore) 30: 197, 1951.
  • 2. Merino, C. F.: Studies on blood formation and destruction in the polycytenia of High altitude. Blood, Jour. Hematol. 5: 1, 1950.
  • 3. Ordoney, J. Herrando: Biol, of altitude, An. Soc. Biol. Bogota 4: 62, 1950.
  • 4. Terzioğlu, Meliha; Peköz, Nuran; Özer, Fikri and Sokoar, Ayhan: Studies in Blood physiology at Mid-Altitude. I. variation in blood Morphology at Uludağ (1850 m.). Archives internationales de physiologie, 1952, vol. Lx., Fasc. 3.

Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma

Year 1961, Volume: 14 Issue: 3, 95 - 100, 30.09.1961

Abstract

ı — 21 Tıp Fakültesi Öğrencisi Tecrübe altına alınmış ve Ankara(840), İzmir (00), Bursa Uludağ (1850), Ankara arasında geçirilen 13 gün içinde hemoglobin konsentrasyonu ve arterial kan basıncı değişmeleri tetkik edilmiştir.
2 — Hemoglobin. İzmirde 9, 2,2 nisbetinde bir artış görüldüğü halde Uludağ'da üç gün ikâmetten sonra 94 49 nisbetinde bir azalma tesbit edilmiş ve Ankaraya dönüşte tekrar “, 5,6 bir artış kaydedilmiştir. Kan Basıncı. İzmirde maksimal basınçta 9, 1,7 ve minimal basınçta “4 1,3 bir artış görülmüştür. Uludağda ise maksimal kan basıncında 94 4,4 ve minimal basınçta “4 2,6 nisbetinde bir düşme tesbit edilmiştir. Ankarada maksimal basınçta tekrar *) 2,5 ve minimalde 9, 5,3 artış kaydedilmiştir.
3 — Sonuçlar diğer müelliflerin bulguları ile karşılaştırılmış ve akut klima değişmelerinin kan ve kan basıncı üzerine yaptığı tesirleri ilk üç gün içinde beklenen istikâmetin tersine bir inkişafa sahip olduğu ve binacnaleyh bu deney tekrar edilerek verifiye edilebildiği takdirde O: parsiyel basıncının tesir mekanizmasının bilinenden farklı olması düşünülebileceği neticesine varılmıştır.

References

  • 1. Huff, Ren L.; Lawrence, J. H.; Sih, W. E.; Wasserman, I. R. and Hernessey, J. G.: Effect of changes in altitude on hematopoietic activity. Medicine (Baltimore) 30: 197, 1951.
  • 2. Merino, C. F.: Studies on blood formation and destruction in the polycytenia of High altitude. Blood, Jour. Hematol. 5: 1, 1950.
  • 3. Ordoney, J. Herrando: Biol, of altitude, An. Soc. Biol. Bogota 4: 62, 1950.
  • 4. Terzioğlu, Meliha; Peköz, Nuran; Özer, Fikri and Sokoar, Ayhan: Studies in Blood physiology at Mid-Altitude. I. variation in blood Morphology at Uludağ (1850 m.). Archives internationales de physiologie, 1952, vol. Lx., Fasc. 3.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Medical Physiology (Other)
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Akçay This is me

Publication Date September 30, 1961
Published in Issue Year 1961 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Akçay, M. (1961). Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 14(3), 95-100.
AMA Akçay M. Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. September 1961;14(3):95-100.
Chicago Akçay, Mehmet. “Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14, no. 3 (September 1961): 95-100.
EndNote Akçay M (September 1, 1961) Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14 3 95–100.
IEEE M. Akçay, “Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 14, no. 3, pp. 95–100, 1961.
ISNAD Akçay, Mehmet. “Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 14/3 (September1961), 95-100.
JAMA Akçay M. Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1961;14:95–100.
MLA Akçay, Mehmet. “Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol. 14, no. 3, 1961, pp. 95-100.
Vancouver Akçay M. Akut Klima Değişmelerinin Kan Basıncı Ve Hemoglobin Üzerine Tesirlerine Dair Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1961;14(3):95-100.