Research Article

GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Volume: 4 Number: 8 January 15, 2016

GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Göçmen folkloru bağlamında Brezilya favelalarıyla, Türkiye gecekonduları arasında çeşitli yönlerden karşılaştırmalı bir araştırma yapmaktır. Çalışmamız Brezilya’nın Riode Janeiro şehrindeki Rochinha favelası ve Türkiye’nin Ankara şehrinin Çinçin gecekondu bölgesinde 2014-2015 yıllarında görüşme ve gözlem metodlarıyla yapılan alan araştırmasıyla elde edilen materyali ele almaktadır. Bu amaçla insanlığın en eski ve süreklilik gösteren etkinliklerinden birisi olan göçe dayalı ve göçmen folklorunun bir ürünü olarak ortaya çıkan Brezilya, Rio de Janeiro favelalarından Rocinha Türkiye gecekondularından Ankara Çinçin gecekondu bölgesi yapısal, işlevsel ve tematik bakımlardan karşılaştırılacak bu etmenlerin günlük hayattaki gelenek ve uygulamaları şekillendirişi ele alınacaktır. Araştırmamızda ele alınan söz konusu iki gecekondu mahallesinin aralarındaki dil, ülke, din, milliyet farklılığı gibi temel ve radikal farklılıklar dolayısıyla göçmen folklorunu sözlü edebiyat türlerinin mukayesesinden sarfı nazar edilmiştir. Ancak bütün bu radikal farklılıklara rağmen incelediğimiz iki gecekondu mahallesinin günlük hayatın alışkanlıkları ve mahallelerin yapısal, işlevsel ve tematik kalıplaşmalara bağlı pek çok toplumsal benzerliklerin olduğu tespit edilmiştir. Sözlü folklor türleri ele alınmamakla birlikte her iki mahalledeki zihniyet ve hal kültürünü daha iyi anlayabilmek ve analiz edebilmek için bu bölgeler hakkındaki hem mensuplarından hem de hariçte yaşayanlardan sterotipik ifadeler ve anektodlara yer verilmiştir.  

Keywords

References

  1. BAİNES, Rowena Megan.(2012).”Samba and the Afro-Brazilian Favela Communities” Dunedin, University of Otago, Yeni Zelanda, (Basılmamış MS tezi). BEKTAŞ, Yasin ve Yücel Ceyhan.(2013).”Ankara Altındağ Tepesinde Gecekondu Bölgesi’nde Mekânsal Ayrışmanın Gözlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Megaron, S.8 (2), s.115-129. CUSTÓDİO, Leonardo.(t.y.)."A Symbolic Interactionist Approach to Media Uses for Civic Action Among Favela Youth in Rio de Janeiro." (Basılmamış çalışma). ÇOBANOĞLU, Özkul.(1999).Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları. HUGGİNS, Martha.(2001)."Urban Violence and Police Privatization in Brazil," Social Justice Summer Jornal do Brasil, (November) 2ooo: 113. 3-7. KARPAT, Kemal H. (1976).The Gecekondu: Rural Migration and Urbanization. Cambridge: Cambridge University Press,. MCCOY, Angelina.(2015).” In the Favela: Questions of Participation and Community Engagement in the work of Hélio Oiticica, Vik Muniz, and JR”. University of Cincinnati. (Basılmamış MA tezi). MELO, M.T. Nicole.(2010).Public Policy For Favelas in Rio de Janeiro the Problem Framing. The Haue, The Nedherlands. PERLMAN, J.(2010).Favela: Four Decades of Living on the Edge in Rio de Janeiro. New York: Oxford University Press. SNEED, Paul.(2003).“Machine Guns Voices: Bandits, Favelas and Utopia in Brazilian Funk”, Madison: University of Wisconsin. (Basılmamış doktora tezi). VERMEİJ, Debbie.(2008).“Reproductive Rights in Rocinha: Practices and Perceptions of Adolescents on Reproductive Health, Family Planning and Sexuality in a Brazilian Favela”. Latin American Studies: (Basılmamış MA. Tezi.). YÖRÜKÂN, Turhan.(2006).Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyokültürel Özellikleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. ZALUAR, A. (2004). Urban Violence and Drug Warfare in Brazil. Armed Actors. Organised Violence and State Failure in Latin America. London/New York: Zed Books, 139-154.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 15, 2016

Submission Date

December 22, 2015

Acceptance Date

January 3, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 4 Number: 8

APA
Çobanoğlu, Ö. (2016). GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 4(8), 180-196. https://doi.org/10.33692/avrasyad.509302
AMA
1.Çobanoğlu Ö. GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. IJER. 2016;4(8):180-196. doi:10.33692/avrasyad.509302
Chicago
Çobanoğlu, Özkul. 2016. “GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 4 (8): 180-96. https://doi.org/10.33692/avrasyad.509302.
EndNote
Çobanoğlu Ö (January 1, 2016) GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 4 8 180–196.
IEEE
[1]Ö. Çobanoğlu, “GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, IJER, vol. 4, no. 8, pp. 180–196, Jan. 2016, doi: 10.33692/avrasyad.509302.
ISNAD
Çobanoğlu, Özkul. “GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 4/8 (January 1, 2016): 180-196. https://doi.org/10.33692/avrasyad.509302.
JAMA
1.Çobanoğlu Ö. GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. IJER. 2016;4:180–196.
MLA
Çobanoğlu, Özkul. “GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, vol. 4, no. 8, Jan. 2016, pp. 180-96, doi:10.33692/avrasyad.509302.
Vancouver
1.Özkul Çobanoğlu. GÖÇMEN FOLKLORU BAĞLAMINDA BREZİLYA FAVELALARIYLA TÜRKİYE GECEKONDU MAHALLELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. IJER. 2016 Jan. 1;4(8):180-96. doi:10.33692/avrasyad.509302

Cited By