Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KÖROĞLU DESTANIN KAZAK VERSİYONUNDAKİ AŞIK OYUNU MOTİFİNİN HALKBİLİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ

Yıl 2018, , 1132 - 1139, 28.11.2018
https://doi.org/10.33692/avrasyad.510037

Öz

Bu çalıĢmanın konusunu Köroğlu Destanı‟nın Kazak çeĢitlemesindeki AĢık oyununun tematik, yapısal, iĢlevsel ve anlamsal yönden analizi, tahlili ve değerlendirmesi oluĢturmaktadır. Türk dünyasında çok sevilen ve asırlar boyunca anlatılagelen Köroğlu Destanı‟nın kahramanı Köroğlu‟nun; doğumu, yetiĢmesi ve koç yiğit Köroğlu‟na dönüĢmesi sürecini kapsayan bu uzun destanın, kahramanın çocukluk bölümünde geçen AĢık oyunu incelenmekte ve bu oyunun kahramanın geliĢimine nasıl bir katkısı olduğu, oyunda kahramanın davranıĢlarının dayandığı psikolojik temellerin neler oldukları, bu temellerde yatan psikolojinin araĢtırılmasıyla ortaya çıkacak bulguların metin içindeki yerlerinin sorgulanması, söz konusu bulguların metne yaptıkları katkıların neler olduklarının ortaya çıkarılması makalemizin yazılıĢ amacını içermektedir.
Güç ve iktidara sahip olma Köroğlu için doğuĢtan getirdiği bir zorunluluktur. Babasının ve dedesinin öcünü alacağı kırklar tarafından söylenmiĢtir. Bu söylemin aksi bir davranıĢ söz konusu değildir. Bu düĢünceler doğrultusunda büyüyen Köroğlu mahallede aĢık oynadığı arkadaĢlarına yenildiği zaman onları dövmeye baĢlar. Bu noktada aĢık Köroğlu‟nun her zaman kazanmak zorunda olduğu hayat çizgisini temsil etmektedir. Bu yolda karĢısına çıkacak bütün engelleri yıkacaktır. Destanda kullanılan AĢık motifi onun hayat felsefesinin somutlaĢmıĢ halidir. Köroğlu‟nun bu çocuklara karĢı takındığı düĢmanca tavrın aslında kendince destekli bir dayanağı vardır. Aklını ve zekasını idrak ederek lider olan bir kahraman olarak değerlendirdiğimiz Köroğlu‟nun gelecek nesillere örnek olmasını sağlamak ve onun değerlerinin istendik değerlerimiz arasında yer almaya devam etmesi yolunda mücadele vermek hepimizin görevidir.

Kaynakça

  • BENER, S. Selvi.(2008). “Eski Yunan ve Roma‟da Oyun ve Oyuncaklar”, Ġstanbul Üniversitesi, SBE: (YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sacide Çobanoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Kasım 2018
Gönderilme Tarihi 11 Kasım 18
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Çobanoğlu, S. (2018). KÖROĞLU DESTANIN KAZAK VERSİYONUNDAKİ AŞIK OYUNU MOTİFİNİN HALKBİLİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 6(15), 1132-1139. https://doi.org/10.33692/avrasyad.510037

 27448 27618 27616   27615  27574 27609   27627


Avrasyad''de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Avrasyad''nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası