Objective: The objective of this study is to investigate in-depth the dietary and nutritional supplement preferences used to cope with menopausal symptoms. Method: This qualitative study was conducted on 26 volunteer women in the menopausal period, who had no psychiatric problems, no communication barriers, and were clinically healthy in appearance. Personal information forms and semi-structured interview forms were used as data collection tools. The collected data were analyzed using the Nvivo 12 program, which is utilized for analyzing qualitative data. The study was reported according to the Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research (COREQ) checklist. Results: When examining the coping methods of participants with menopausal symptoms, it was found that many sought medical support by consulting a healthcare facility. Most participants stated that they had no knowledge about nutrition during menopause and did not use any nutritional supplements or vitamins during this period. However, some participants reported that they made an effort to consume protein-rich foods during menopause. Conclusion: In conclusion, it was determined that women tend to consume vitamins (C, D, B12), mineral supplements (Ca, Mg), herbal teas (sage, lemon balm, linden, chamomile, fennel, jasmine, and green tea), milk, yogurt, apricots, flaxseed, nettle, black mulberry, pineapple, and oily seeds (almonds and hazelnuts) to reduce the negative effects of menopausal symptoms. Further, more comprehensive research is needed to fully elucidate the effects of certain foods and nutritional supplements used by women during menopause.
YOK
Amaç: Bu çalışmanın amacı menopozal semptomlarla baş etmede kullanılan besin ve besin takviyesi yönelimlerini derinlemesine araştırmaktır. Yöntem: Niteliksel tipteki çalışma menopoz döneminde, herhangi bir psikiyatrik problemi olmayan, sözel iletişimde kısıtlama ve engeli bulunmayan klinik olarak sağlıklı görünüme sahip gönüllü 26 kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve yarı-yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, nitel verilerin çözümlenmesinde kullanılan Nvivo 12 programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Çalışma Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research (COREQ) kontrol listesine göre raporlanmıştır. Bulgular: Katılımcıların menopoz döneminde yaşanılan sıkıntılarla baş etme yöntemlerine bakıldığında, birçoğunun bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi destek aldıkları görülmüştür. Katılımcıların çoğunluğu, menopoz döneminde beslenme ile ilgili bilgisi olmadığını ve bu dönemde herhangi bir besin takviyesi/vitamin vs. kullanmadığını belirtirken, bazı katılımcıların ise bu dönemde proteinden zengin besinler tüketmeye özen gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak kadınların menopoza ait semptomların olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak vitamin (C, D, B12), mineral takviyesi (Ca, Mg), bitki çayları (adaçayı, melisa, ıhlamur, papatya, rezene, yasemin ve yeşil çay), süt, yoğurt, kayısı, keten tohumu, ısırgan otu, karadut, ananas ve yağlı tohum (badem ve fındık) tüketimine yöneldiği tespit edilmiştir. Menopoz dönemindeki kadınların kullandıkları bazı besin ve besin takviyelerinin etkilerinin tam olarak aydınlatılabilmesi için daha fazla sayıda ve kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Çalışma için öncelikle Sabahattin Zaim Üniversitesi Etik Kurulu’ndan etik izin alınmıştır (Tarihi-31.08.2022 Sayı-2022/07). Yüz yüze görüşme tekniği ile yapılan derinlemesine görüşmelerde katılımcılardan hem sözlü hem de yazılı onam (aydınlatılmış onam) alınmıştır. Ayrıca görüşmeler esnasında, katılımcıların izni ile ses kaydı alınmıştır. Çalışma Helsinki Deklarasyonu Prensipleri ’ne uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.
Destekleyen kurum bulunmamaktadır.
YOK
Çalışmaya katılan kadınlara teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Obstetrics and Gynocology Nursing |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | YOK |
Publication Date | September 27, 2024 |
Submission Date | May 24, 2024 |
Acceptance Date | September 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |